Naturvernforbundet i Nordreisa mener barn og unge i Nordreisa opplever en risiko med dagens situasjon på kunstgressbanen.

– De blir tilgriset av gummigranulatet som er på banen og det blir dratt med inn i hus og hjem. Dette materialet er omstridt på grunn av sine miljø og helsemessige konsekvenser. Det kan være ukjente virkninger på sikt, sier leder Geir Tomasjord i en pressemelding.

Føre-var holdning

I forrige uke ble det kjent at Nordreisa Idrettslag i løpet av høsten får nytt dekke på kunstgressbanen.

Tomasjord ber idrettslaget vise en føre-var holdning når det kommer til kjemikalier og miljøgifter.

–  Nå er det kommet en  ny rapport fra ECHA (European chemicals agency) som er vurdert på ny kunnskap. Der sies det at hudkontakt, spising og innånding av støv og stoffer som fordamper fra gummigranulat har en lav helserisiko. ECHA foreslår likevel noen føre-var tiltak og påpeker at det er kunnskapshull på forskningsområdet. Et slik tiltak kan være å vurdere endringer i det europeiske kjemikalieregelverket REACH for å sikre at gummigranulat kan leveres med svært lave konsentrasjoner av av PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner, disse kan være kreftfremkallende, påvirke arvestoff og skade fisk i reproduksjonsfasen) og andre helseskadelige stoffer.

Fikk du med deg denne? Bekymret for Reisaelva etter lakserømming

Mikroplast

Tomasjord viser også til at gummigranulatet er en stor kilde til mikroplast, som igjen kan forurense blant annet havet.

– Hver kunstgressbane inneholder ca 100 tonn gummigranulat og det er et svinn på ca 10 tonn hvert år som må etterfylles. Dette gjør kunstgressbaner til den nest største kilden til mikroplastforurensning.

Husker du? Bruker kunstgress på vidda

Krever miljøhensyn

Prosjektleder for bygging av den nye kunstgressbanen, Elin Kaasen, forteller at de har stilt som krav i anbudet å tilby alternativer til gummigranulat.

– Det ligger i kortene at vi er opptatte av miljø, med helse og trening, derfor har vi også stilt krav til leverandørene at de har miljøbriller på. Mange kjøper nye baner med gummigranulat, men det finnes også alternativer med blant annet kork og sukkerrør som vi skal behandle på lik linje med andre alternativer.

Leder i Nordreisa Idrettslag, Odd-Hugo Pedersen sier det hittil ikke finnes forskning som viser at gummigranulat er direkte skadelig.

– Det foreligger ingen anbefalinger om ikke å bruke det, sier han.

PROSJEKTLEDER: Elin Kaasen. Arkivfoto