Kåfjord kommune inviterer til folkemøte sammen med NVE førstkommende mandag, der de vil legge fram informasjon om fjellpartiet Gámanjunni 3 som kan gli ut. Det ustabile fjellpartiet ligger på østsida av Manndalen på 1100 meters høyde, er tydelig avgrenset og består av en større blokk som viser tidligere forflytning på omtrent 150 meter. Det er denne blokka som kan rase ut mot dalen.

– Sist høst slapp NVE en rapport om at Gámanjunni er veldig ustabilt og at det er stor fare for ras. Det er satt inn mange instrumenter for varsling, men hvis det går ras, så vil det demme opp elva og derfor må man vite konsekvensene av dette, sier Gunn Andersen, etatsleder for drift og utvikling i Kåfjord kommune.

Gámanjunni klassifiseres i fareklassen svært høy i NGU sin risikomatrise.

Mulig flom

Et skred inntil 26 millioner kubikk kan krysse Manndalselva. Mulige sekundærvirkninger er at elva demmes opp med dambrudd og at det blir flom nedover dalen.

– Volumet er så stort at man ikke klarer se for seg hva det kan være. Det er snakk om formidable masser, sier hun.

Etter planen skulle NVE legge fram sin endelige rapport om konsekvensene hvis fjellpartiet raser ut. NVE opplyser torsdag formiddag at rapporten ikke blir ferdig til folkemøtet likevel, men de vil legge fram et utkast.

– Kommunen har fått en foreløpig rapport på hvor høy vannstanden kan bli, samt hvilke hus og areal som kan berøres av det. Alt er enda ikke klart, men den offentlige rapporten blir frigjort på møtet, sier Andersen.

Må vite konsekvensene

Det bor omtrent fem mennesker rett under fjellpartiet, men flere husstander kan rammes av et eventuelt ras. Sannsynligheten for ras er 1/100 per år.

– Vi vil derfor se på hvordan vi skal håndtere dette, men først må vi ha alle data – hvor høyt flommen vil gå og hvor høy demninga kan bli, sier hun.

– Hvis elva demmes opp må vi vite hvilke konsekvenser det får.

ARBEID Tidligere i mai dro NVE på Gámanjunni 3 for å montere en kameramast. Fjellpartiet har vært overvåket siden 2015, men nå overvåkes det alltid. Mandag inviterer Kåfjord kommune og NVE til informasjonsmøte om det ustabile fjellpartiet, og da kan innbyggerne få flere svar på mulige konsekvenser ved et eventuelt ras. Foto: NVE

Det pågår kontinuerlig overvåkning av Gámanjunni 3, og alarmen skal gå 72 timer før et eventuelt ras.

– Det føles veldig trygt å ha denne overvåkninga slik at vi kan jobbe fram løsninger og er forberedt. Kommunen vil utarbeide en mal slik som vi har om Nordnesfjellet.

Ved dataene som legges fram i rapporten, vil Kåfjord kommune kunne legge en plan for hvordan bygda kan utvikles framover.

– Dette har betydning for hvordan bygda skal utvikles videre. Vi har ikke tatt det til vurdering enda etter at dette kom opp.

Håper folk møter opp

Fra NVE deltar hydrolog Per Ludvig Bjerke og geolog Gurdrun Dreiås Majala.

– Vi håper på veldig godt oppmøte, og at de som er berørt og de som bor i området kommer. Publikum kan komme med spørsmål, også er det veldig fint at en kan snakke med noen som skikkelig kompetanse på fjellskred. Det er betryggende å vite hvordan de jobber og hva som er neste steg, sier Andersen.

Gámanjunni 3 overvåkes kontinuerlig. Foto: NVE
Gunn Andersen er etatsleder for drift og utvikling i Kåfjord kommune. – Kommunen har fått en foreløpig rapport på hvor høy vannstanden kan bli, samt hvilke hus og areal som kan berøres av det. Alt er enda ikke klart, men den offentlige rapporten blir frigjort på møtet, sier hun. Foto: ARKIVFOTO