Guleng III sto ferdig i januar 2017. Bygget har åtte boliger for unge uføre. De første beboerne flyttet inn i mars.

I etterkant av innflyttingene har kommunen mottatt to klager på husleien for boliger i bygget.  Klagerne mente husleien er for høy i forhold til beboernes betalingsmulighet. Under møte i Formannskapet i Nordreisa 18. mai ble husleien for Guleng 3 behandlet.

Nesten 11 000 kr i måneden

Årskostnaden per kvadratmeter lå på 1873 kroner i utgangspunktet. Dette innebar at en leilighet på omtrent 69 kvadratmeter kostet 10 832 kroner per måned, og en leilighet på omtrent 60 kvadratmeter kostet 9381 kroner per måned.

I Rådmannens innstilling sto det at leien blir fastsatt til 1255 kroner i årskostnad per kvadratmeter. Realrenten ville bli redusert med to prosent, slik at beboerne kan betjene leien. Formannskapet vedtok rådmannens innstilling.

– Rådmannens innstilling ble enstemmig vedtatt. Det var ingen diskusjon. Vi så at husleien var uforholdsmessig høy, sier ordfører i Nordreisa kommune Øyvind Evanger.

Leiligheten på 60 kvadratmeter vil gå fra å koste 9381 kroner til nærmere 6285 kroner per måned.

Bostøtte endret

Bygget har åtte leiligheter fra 58,9 til 69,4 kvadratmeter.

Fra 1. januar ble bostøtteordningen endret. Om man er berettiget bostøtte avhenger av ikke av bokostnad, slik det var tidligere, men av inntekten. En ung ufør kan ikke ha inntekt over kr 19.909. Hvis en har høyere bruttoinntekt enn det, vil en ikke kunne motta bostøtte.

– Når den ordningen ble endret måtte vi gjøre en ny vurdering.

Vedtaket er gjeldende fra 1. januar 2017. Dermed vil beboere som flyttet inn før 18. mai få godskrevet det de har betalt over den nye husleien.