Nilsen er i dag brannsjef for Nord-Troms brannvesen, som omfatter kommunene Skjervøy, Nordreisa, Kåfjord og Kvænangen. Disse kommunene deler i dag på feiertjenesten og forebyggende avdeling, mens Nilsen er felles brannsjef for de fire kommunene, med Kvænangen som vertskommune.

I de nærmeste ukene skal en arbeidsgruppe, ledet av Nilsen, levere en innstilling til styret for Nord-Troms brannvesen – bestående av rådmennene i de fire kommunene

– Ja, vi har fått en bestilling fra styret der vi skal se på fremtidig brannberedskap i Nord-Troms, og om en felles beredskap kan være en vei å gå, sier Nilsen.

Felles brannvesen

Nilsen sier at konklusjonen fra arbeidsgruppa ikke er helt klar ennå. Men han er samtidig klar på hva han ønsker – nemlig en felles brannberedskap for alle de fire kommunene.

– Ja, jeg ser gjerne at det blir et felles brannvesen for Nord-Troms. Da har man alt under en vinge og det vil gi både den beste kvaliteten og den beste driftsformen. Man får likhet med tanke på både lønn og utdanning. Det er også gjennom et felles brannvesen at man kan få en økonomisk gevinst – med stordriftsfordeler, sier Nilsen.

Skulle det bli felles beredskap vil det kunne innebære at alle vil bli ansatt i vertskommunen i ulike stillingsprosenter.

Nilsen er imidlertid klar på at han ikke vil ha endringer bare for endringens skyld.

– Nei, det har ingen hensikt. Økonomien skal heller ikke være styrende for beredskapen. Beredskapen skal ikke bli noe dårligere, så da kan den heller ikke bli så mye billigere. Det er ikke noe problem å skjære ned og få en billigere tjeneste. Men det er ikke poenget. Poenget er å ha en god nok tjeneste, sier Nilsen.

Politikerne avgjør

Brannsjefen Nilsen understreker at selv om han som brannsjef har ett syn, så er det slett ikke sikkert at han får gehør for sine meninger.

– Jeg har et syn på saken, men det er ikke sikkert at mitt syn bærer helt fram. Nå skal først styret få rapporten fra oss, slik at de kan vurdere fordeler og ulemper med de alternativene som legges på bordet. Så er det jo til syvende og sist kommunestyrene i kommunene som skal avgjøre dette. Det er de som bestemmer. Ønsker ikke de endringer, så blir det ikke endringer, sier Nilsen.

En som ikke vil ha større endringer er beredskapsleder på Skjervøy, Pål Edvardsen.

– Nei, vi ønsker egentlig å fortsette som før. Det tror vi er den beste løsningen for Skjervøy, sier Edvardsen.

Lange avstander

Han sier at forslaget med en felles beredskapsleder også kan være til å leve med.

– Ja, det er kanskje en løsning vi kan gå med på. Men da er det en del vilkår som må oppfylles før vi kan gå god for noe sånt.

Den mest dyptgripende løsningen, med en felles beredskap for de fire kommunene er ikke Edvardsen med på.

– Nei, det syns vi er en dårlig løsning. Det er lange avstander i Nord-Troms og vi ønsker at de som er på vakt skal være i kommunen, sier Edvardsen.

Behandles til høsten

Brannsjef Nils Arnold Nilsen understreker at uansett hvilken modell som til slutt blir valgt, så skal man holde seg innenfor lovkravene.

– Dimensjoneringsforskriften tilsier en minimumsberedskap i hver kommune ut ifra det risikobildet som er til enhver tid, sier Nilsen.

Arbeidsgruppa har sitt siste møte 13. juni.

– Så kan kommunestyrene få saken til behandling i høst en gang, sier Nils Arnold Nilsen.

SKEPTISK: Beredskapsleder Pål Edvardsen i Skjervøy brann og redning mener dagens ordning fungerer godt. Foto: Kjetil Nielsen Skog