I mars sendte Svensby Utviklingslag et begrunnet krav til Lyngen kommune om å opprettholde Tindevangen som stemmelokale ved stortings-,fylkesting-, Sametings-, og kommunevalg.

– Vi har bestandig hatt stemmelokale her, og det har vært brukt i over hundre år. Det bor mange eldre mennesker her som har et litt annet syn på valgdagen enn unge – det er som en høytidsdag og det er en tradisjon å stemme ved Tindevangen, sier Ole-Anton Teigen i Svensby Utviklingslag., sier Ole-Anton Teigen i Svensby Utviklingslag.

Ifølge Teigen har ikke kommunen svart på brevet. 24. mai sendte utviklingslaget purring.

– Vi har ikke fått skriftlig svar på det første brevet. Kommunen er forpliktet til å svare, og vi synes det er dumt de ikke har gjort det. Men det må jo være enkelt å lage rutiner på dette, slik at en vet om kommunen har mottatt brevet eller ikke, sier han.

Ikke koblet til nett

Teigen forteller at kommunen ønsker å legge ned stemmelokalet, da det ikke er koblet opp mot det kommunale nettet. Det betyr at innbyggerne i nærheten må reise til Lyngseidet for å stemme.

– Jeg har snakket med ordføreren og han begrunner dette med at ikke mange stemmer her, samt at stemmelokalet ikke er koblet opp mot det kommunale nettet. Men for eksempel i Kåfjord kommune har de fortsatt stemmelokale i Djupvik, selv om de må telle stemmene manuelt.

Vil spare kostnader

Svensby utviklingslag har lagt en plan for hvordan de kan opprettholde stemmelokalet, uten ekstra kostnader for Lyngen kommune.

– Vi kan holde valget på en tradisjonell måte, der en stemmer manuelt og legger det i urna. Også fører man opp i manntallsboka at de har stemt, og når lokalene er stengt, kjører vi til Lyngseidet med urna og boka. Vi kan også stenge valglokalet tidligere på dagen, sier Teigen.

Utviklingslaget stiller også gjerne opp som stemmevakt.

– En annen tid

Teigen er oppgitt over vedtaket til Lyngen kommune. Han synes en bør få lov å ta vare på valgtradisjonene i bygda.

– Vi ser jo at alt skal sentraliseres til større regioner, slik en har sett ved den sittende regjeringa. Dette er den lokale måten å fjerne på. Hvorfor kan man ikke opprettholde stemmelokalet når det ikke koster noe?

– Nå er det en annen tid – før pyntet man seg og kledde på seg dressen til valget. Det må jo gå an å opprettholde noen av tradisjonene langs kysten, avslutter han.

Ordføreren: – Vi må ha tilgang til nett

Lyngen-ordfører Dan-Håvard Johnsen (LTL) kjenner til at Svensby Utviklingsforening er uenig med kommunen i denne saken.

– Vi går over til elektronisk telling og registrering av stemmer, og vi har ikke et kommunalt nettverk på Tindevangen som tilfredsstiller kravene. Vi må ha tilgang til et kommunalt nett på stemmelokalet, sier Johnsen til Framtid i Nord.

– Når vi går over til elektronisk valg, så må vi gjøre det i hele kommunen. Det er en praktisk utfordring at vi ikke har nettverk som kan ta alt dette. Og antallet som stemmer der, er beskjedent, sier han.

Isaksen: – Toget er gått

Vedtaket ble gjort 24. mars, og det er ikke lenger mulig å gjøre om på det.

– Valgstyret behandlet denne saken like før fristen gikk ut 31. mars. Da gjorde de et vedtak om å slå sammen en del av stemmekretsene, slik at vi nå bare har fire. De endringene er gjort, og vi har egentlig ikke noen angremulighet. Det er ikke lenger noen klagerett på dette vedtaket, sier saksbehandler Inger Helene Isaksen i Lyngen kommune.

Isaksen sier hun ikke enda har hatt tid å svare på klagen fra Svensby utviklingslag.

– Jeg har dessverre rett og slett ikke nådd å prioritere denne klagen. Toget er gått, og det gikk med fristen 31. mars, sier hun.

– Nå må vi kjøre valget i 2017 som valgstyret bestemte, så får vi vurdere neste gang om dette var riktig eller ikke, avslutter Isaksen.