Dette er første gang den nasjonale fjellskredkonferansen skal arrangeres i Nord-Norge. 29. til 31. august holdes konferansen i Tromsø, men en av dagene innebærer guidet tur til Lyngen og Kåfjord for å se på overvåkingssenteret i Manndalen, Gámmanjunni, Lyngseidet og Furuflaten Næringspark.

Video: Planlegger årets viktigste konferanse

NVE, Troms politidistrikt, Fylkesmannen i Møre og Romsdal, Fylkesmannen i Troms og Kåfjord, Lyngen, Nordreisa og Storfjord kommune samarbeider om å arrangere konferansen.

– Dette er en stor nasjonal konferanse der fokuset skal være rettet mot Nordnesfjellet, sier service- og personalsjef i Nordreisa kommune Christin Andersen.

– Vi skal jo bo i områdene

Hun er svært glad for at konferansen er i Nord-Norge og setter søkelyset mot ulike utfordringer ved å bo i skredutsatte området og utfordringer ved store fjellskred.

– Vi er ikke vant til å tenke beredskap på denne måten. At det blir satt søkelys på blant annet politisk og administrativt hold er veldig bra.

Det er mange ting å ta hensyn til i en kommune med skredutsatte områder, blant annet i forhold til krav til plan og bygging.

– Vi skal jo bo i områdene. Derfor er det flott at konferansen fokuserer på problemstillinger om hvordan man skal jobbe, leve og bo her.

Workshop Nordnes

Under dag tre av fjellskredkonferansen er det Workshop Nordnes som står på programmet. Flere ulike workshops vil bli gjennomført der fjellskred fra Nordnes er tema. Deltakerne på konferansen skal blant annet diskutere hvilke utfordringer som kan oppstå ved en langvarig evakuering, og hvordan disse kan løses. Roller, ansvar og kommunikasjon står i fokus.

NVE holder øye med flere fjellpartier i Nord-Troms som er i fare for å rase. Nordnesefjellet og  Gamanjunni 3 overvåkes kontinuerlig.

Les mer:

Etter NVE sine vurderinger vil et skred fra fjellpartiet Jettan, fra Nordnesfjellet, kunne utløse flodbølger mot fire kommuner. Lyngseidet og Lyngen er mest utsatt. Ved et ras fra Nordnesfjellet som skaper flodbølge vil hele regionen bli berørt. Nordreisa kommune er mottakerkommune for Kåfjord i tilfelle ras.

– Vi har sagt ja til å ta imot befolkning fra Kåfjord. På denne måten blir Nordreisa også berørt, sier Andersen.

Vil vise fram kultur fra Nord-Troms

Omtrent 150 til 200 personer fra hele landet deltar på konferansen, deriblant fylkesmenn og kommunale representanter fra hele landet, gjester fra utlandet og muligens noen statsråder.

Andersen håper å få vist fram en del kultur fra Nord-Troms under konferansen.

– Vi har engasjert lokale utøvere fra regionen. Noen skal komme til Tromsø og noen skal opptre på Senter for Nordlige folk i Manndalen. I tillegg skal det bli servert rognbollesuppe, sier hun.