I forbindelse med Paaskiviikko inviterer de derfor til billettslipp på torsdag på Halti.

Reisadalen er utpekt av Riksantikvaren som nasjonal kulturminnelandskap av nasjonal verdi, med utgangspunkt i kvensk historie og tradisjon. På bakgrunn av dette har Halti kvenkultursenter fått støtte fra blant annet Riksantikvaren til utvikling av Kyläpi. Målsettingen er å utvikle et årlig kvensk friluftsspel som skal revitalisere kvensk immateriell gjennom samarbeid mellom kunnskapsformidlere, reiselivsbedrifter og kunstnere.

– Vi ønsker å implementere det kvenske i blant annet reiselivsbransjen, sier Pål Vegard Eriksen, leder i Halti kvenkultursenter IKS.

Lise Brekmoe, Ørjan Steinsvik og Inger Birkelund står for manus. Øystein Fredriksen, Tove Reibo og Daniel Wikslund står for musikk, og  Kristin Mellem, Mats Dimming, Nikolai Äystö Lindholm og Jonas Strandgård er musikere. Kristine Myhre Tunheim og Lina Killingdalen har regi og instruksjon.

Det vil være skuespillere og sangere i alle aldre fra ITU Kvensk Teater Trupp, Spelkoret og KvääniÄänii.

MUN KULTANI – MITT GULL

”En handling i barmhjertighetens navn”, sa Læstadius. Men myndighetene i Norge og Sverige beskylder samiske familier for menneskehandel, de sier de samiske familiene kjøper unger fra nødstilte familier i Tornedalen, tar ungene med over til Ruija der de selger dem som tjenere til befolkninga.

Starter på Halti

Kyläpeli starter på Halti Kulturscene med en historisk innføring, før publikum blir transportert i busser til Ovi Raishiin. Det skal være stopp underveis. Publikum får oppleve kvensk kultur og språk på bussen og ved stoppestedene. Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke, og senere på kvelden spilles det opp til gammeldans i høstmørket.

Samarbeidspartnere er Halti kvenkultursenter, ITU Kvensk Teater Trupp, Halti nasjonalparksenter, Halti næringshage/Forskningsdagene.

Ønsker å fortsette

Budsjettet er satt til nesten én million kroner, der arbeidstimer fra lokale amatørskuespillere og samarbeidspartnere står for en tredjedel av kostandene. Det skal legges ned en egeninnsats beregnet til 325 000 kroner.

– Det er kostandene for i år som er budsjettert, så får vi se hvordan det går og hvordan veien videre blir. Det er enda litt uklart, men vi har en intensjon om at hvis det går bra og man lykkes, så ønsker vi å fortsette med dette, sier Eriksen.