– For meg er det en drøm at det kommer et historisk spel om tre stammers møte og den kvenske kulturen. Det er fantastisk artig at så mange deler drømmen og er med for å få dette til. Dette er et bredt arrangement med mange virksomheter og frivillige, sier Inger Birkelund, prosjektleder og produsent i Kuläpeli.

I forbindelse med Paaskiviikko var det billettsalg på Halti torsdag. Birkelund har god tro på at mange ønsker å kjøpe billett, og håper det blir utsolgt.

Støtte fra Riksantikvaren

Reisadalen er utpekt av Riksantikvaren som nasjonal kulturminnelandskap av nasjonal verdi, med utgangspunkt i kvensk historie og tradisjon. På bakgrunn av dette har Halti kvenkultursenter fått støtte fra blant annet Riksantikvaren til utvikling av Kyläpi. Målet er å utvikle et årlig kvensk friluftsspel som skal revitalisere kvensk immateriell gjennom samarbeid mellom kunnskapsformidlere, reiselivsbedrifter og kunstnere.

GLEDER SEG Inger Birkelund er prosjektleder og produsent for landsbyspelet. Hun er strålende glad for at flere aktører er med i prosjektet.

Samarbeidspartnere er Halti kvenkultursenter, ITU Kvensk Teater Trupp, Halti nasjonalparksenter, Halti næringshage/Forskningsdagene.

– Jeg synes dette er kjempestas! Når så mange ønsker dette, deltar og bidrar, så er det sjanse for at det kommer tilbake – at vi kan etablere landsbyspelet som en fast aktivitet. Min erfaring er at hvis man er alene om større prosjekter og bare ildsjeler er med, så blir man utslitt, sier Birkelund.

Storsatsing

Kyläpeli starter på Halti Kulturscene med en historisk innføring, før publikum blir transportert i busser til Ovi Raishiin. Det skal være stopp underveis. Publikum får oppleve kvensk kultur og språk på bussen og ved stoppestedene. Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke, og senere på kvelden spilles det opp til gammeldans for de voksne i høstmørket.

– ITO hadde spel som hovedidé da det ble stiftet i 2012, så dette har vært en drøm for mange av oss som er med i teatergruppa.

Birkelund forteller at det også skal tilrettelegges på Ovi Rashiin i Reisadalen, men dette er ikke en del av budsjettet for Kuläpeli.

– Der holder de på å bygge en gapahuk som blir nesten som en scene, slik at det blir en god formidlingsarena. Den skal bli tatt i bruk for første gang ved landsbyspelet.

– Det blir satsa skikkelig, og det er veldig, veldig bra! legger hun til.

Én million

Budsjettrammen er satt til nesten én million kroner, der arbeidstimer fra lokale amatørskuespillere og samarbeidspartnere står for minimum en tredjedel av kostandene. Det skal legges ned en egeninnsats beregnet til 325 000 kroner.

– Når man skal utvikle ting er det dyrt, og denne gangen har vi prioritert profesjonell hjelp slik at det skal bli en bra opplevelse for publikum. Vi ønsker at det virkelig skal være en opplevelse som holder publikum fanget de fire timene dette tar fra vi starter til det er ferdig, sier hun.

– Koret har allerede begynt å øve, og dette er ikke en gang tatt inn i regnestykket. Hvis man tenker hvor mye frivillig innsats det er, så er den potten større.

Stolthet og refleksjon

Bidrag til å dekke bistand fra profesjonelle scenekunstnere, musikere, prosjektledelse og tekniske utgifter er gitt fra Riksantikvaren, Troms Fylkeskommune, Nordreisa kommune, HATS og Teateralliansen. Kyläpeli er ikke fullfinansiert, men søknadsprosessen for tilskudd er ikke enda ferdig.

Den kvenske teatertruppen ITU (etablert i 2012) er kunstnerisk ansvarlig for forestillingen i september. ITU ønsker å skape en estetisk og vakker opplevelse som skal bidra til stolthet og refleksjon over egen historie.

Lise Brekmoe, Ørjan Steinsvik og Inger Birkelund står for manus. Øystein Fredriksen, Tove Reibo og Daniel Wikslund står for musikk, og Kristin Mellem, Mats Dimming, Nikolai Äystö Lindholm og Jonas Strandgard er musikere. Kristine Myhre Tunheim og Lina Killingdalen har regi og instruksjon.

Det vil være skuespillere og sangere i alle aldre fra ITU Kvensk Teater Trupp, Spelkoret og KvääniÄänii.