Pensjoner arkeolog Bjørn Hebba Helberg sier han og andre sakkyndige ikke er i tvil om at bergmaleriene på Uløya i Nordreisa ikke er fra moderne tid. Forskerne kaller lokaliteten Trollbergholla.

– Det er ingen grunn til å tro at de ikke er ekte saker, vi er ikke i tvil, sier Helberg.

Folk og båt

Juli 2015 var Adrian Vassbotn (da fem år) fra Storslett på tur med familien i et populært turområde på Uløya. Plutselig oppdaget han noe som lignet på strekmenn i en liten hule.

Les saken: En skatt kan være funnet

Les saken: - Overrasket om de ikke er ekte

I etterkant av dette har arkeologer arbeidet med å finne ut mer om bergmaleriene.

– Dette er veldig artig, spesielt for gutten som oppdaget maleriene. Det er fantastisk at noen har et sånt blikk, sier Helberg.

Inne i den lille hula er det åtte til ti malte figurer. Bergmaleriene viser mennesker og muligens en rein i tillegg til muligens to båter.

Bergmaleriene er mest sannsynlig fra tidlig metallalder. Foto: Johanne P. Elvestad

Nøyaktig datering er vanskelig for arkeologene å sette, men ting kan tyde på at bergmaleriene kan være fra bronsealderen eller tidlig metallalder som perioden gjerne kalles i Nord-Norge, 4000 til 3000 år f.kr.

- Eller kanskje enda eldre, i grenseland mot 4000 til 5000 år f.kr. De tidligere arkeologene mente at hellemalerier tilhørte bronsealderen, men i dag mener de fleste at malt hellemalerier dateres til eldre eller yngre steinalder, sier Helberg.

Oker i malingen

Arkeologer har ved flere anledninger vært på befaring på Vest-Uløy for å undersøke maleriene. Bergkunsten ble dokumentert i 2016 i regi av Riksantikvaren. Prøver av malingen på berget ble sendt inn til laboratorium.

– Det ble påvist oker i malingen. Det gir ikke noen eksakt dato for spennvidden er enorm, men om man setter i kontekst med andre hulemalerier som er malt med oker er det ingen grunn til å tvile. Det er lite sannsynlig at noen har kjøpt okerpulver for å framstille maling, da ville de heller kjøpt ferdigmaling på butikken.

Ut i fra motivene og at oker ble benyttet for å framstille malt bergkunst konkluderes det med at bergmaleriene på Uløya er ekte vare. Andre tidligere funn av steinoldsaker på Havnnes viser at folk har vært boplass i mer enn 6000 år.

Dermed er det iallfall to lokaliteter i Nordreisa med bergkunst, én i Reisadalen og én på Uløya.

Helberg er overbevist om at det fortsatt finnes uoppdagede bergmalerier i Nordreisa og ellers i Troms.

– Det er nok mange huler som vi ikke vet om eksisterer. Jeg er nesten helt sikker på at det er flere bergkunster vi ikke har funnet.