Per Johnny Lyngmo fra Oksfjord og Odd Erik Hansen, som bor på gården der kurset ble holdt, har snakket siden jul om å arrangere et kurs i grindbygging. Grindbygging er en vestnorsk byggeteknikk som har historiske røtter fra flere tusen år tilbake.

– Grindbygg har en utrolig sterk konstruksjon, også kan en bruke reisafuru på dette. Bygget kan brukes til for eksempel carport, uthus, redskapshus, lager og lignende, sier Lyngmo til Framtid i Nord.

– Tradisjonelt har det vært brukt til naust, fjøs og sjøhus, legger han til.

PÅ TAKET: Kursdeltakerne er fornøyde med kurset og synes de har lært mye. Noen vil bygge grindbygg hjemme hos seg selv også.

I tillegg til Lyngmo og Hansen deltok Per Solheim, Eirik Vollstad, Kjell Solvang, Tor Eivind Båtnes og Harald Lyngmo. Nordreisa skogeierlag fikk midler fra Nordreisa kommune, Troms fylkeskommune og Allskog for å holde kurset.

Stein eller torv

Det blir ofte brukt tung kledning på taket slik at bygget skal være ordentlig stødig.

– På Vestlandet er det vanlig å ha stein eller torv på taket. Det er ideelt siden konstruksjonen tåler mye. Også kan man bygge den inn i terrenget på en enkel måte. Tradisjonelt ble det brukt treplugger istedenfor skruer, og det holder like godt, forteller Lyngmo.

GRINDBYGG: Grindbygg er en vestnorsk byggeskikk. Tradisjonen er flere tusen år gammel, og bygget er kjent for å være solid og enkelt.

Grindbygg er kjent for å tåle hardt vær og mye belastning.

– Måten dette er bygd på gjør at det tåler mye, da vekta blir fordelt ut på veggene og beina.

En kan også bygge en gapahuk med den samme byggeteknikken.

– Når stormen kommer så kan det være den hiver gapahuken avgårde, men den holdes likevel hel. Så da setter man den bare tilbake igjen, sier Lyngmo.

Demonteres

Etter kurset skal bygget flyttes til Oksfjord for å stå på Lyngmos gård.

– Vi skal demontere det, også kjører jeg det hjem. Jeg skal bruke det som carport og vil sette villmarkspanel på veggene.

Grindverkshus omtales som enkel å montere og demontere, derfor kan man sette det opp midtlertidlig et sted, for så å flytte det senere. Det skal være rimelig og enkelt å bygge. Lyngmo synes det er flott at det gir bedre mulighet for å bruke lokale materialer.

– Man kan bruke lokalt tømmer fra Nordreisa og enkelt sage det ved motorsag. Det er jo synd at vi ofte ikke bruker vårt eget tømmer, sier han.

Instruktør Erlend Slatten har reist fra Sundfjord for å holde kurset i Nordreisa.

– Det vi bygger i dag er en videreutvikling. Konstruksjonen på grindbygg er ganske optimalisert i forhold til treverk og styrke. En bruker minst mulig materiale og får det samtidig sterkest mulig, sier han.

Kaffe og god mat

Kursdeltakerne er fornøyde med opplæringa og synes de har fått mye igjen ved å delta, samtidig som det er ekstra artig når man raskt ser resultatene av arbeidet. Instruktøren synes oppholdet har vært hyggelig.

– Jeg har fått mye god mat og det har vært konstant kaffedrikking, så det er veldig bra, flirer Slatten, som jobber i Nedre Jølster Bilelag.

FORNØYD: Per Johnny Lyngmo er begeistret for byggeteknikken. Etter kurset vil grindbygget stå på hans gård i Oksfjord og det skal brukes til carport.