Under torsdagens kommunestyremøte i Nordreisa var en av postene årsregnskapet for 2016.

Økonomisjef Rita Thoresen beskrev det som et historisk regnskap, og man sitter altså igjen med et mindreforbruk i driftsregnskapet på nesten 23 millioner kroner.

Ville gi til skole

Dette er uvant kost for kommunestyret i Nordreisa, og det ble derfor stor debatt på hva man skulle gjøre med pengene. Terje Olsen (H) var tidlig oppe på talerstolen og sa at han ønsket å kanalisere noen av disse pengene tilbake til innbyggerne.

Han ville ikke at alt skulle settes over på disposisjonsfond, men heller gjøre noe med utfordringene man har i kommunen.

Høyres forslag gikk ut på at man skulle sette 7,8 millioner i disposisjonsfond, 7 millioner til oppvekst og kultur, 4 millioner til miljø, plan og utvikling, samt 4 mililoner til helse og omsorg.

Flertallet var imidlertid ikke enige i at man skulle fordele midlene og «svi av» pengene med det samme - de ville heller bruke tida fram mot høsten når man skal i gang med budsjettprosessene for neste år.

– Vi ønsker ikke å legge konkrete føringer, og beløpene kan selvfølgelig ikke gå til løpende drift siden det er et engangsbeløp, sa Olsen fra talerstolen.

Ble nedstemt

Han klarte likevel ikke å selge forslaget inn hos kommunestyret, og det falt med syv mot tolv stemmer.

Rådmann Anne Marie Gaino og økonomisjef Rita Thoresen var også oppe og advarte mot å sette av penger allerede nå. De oppfordret heller til å bruke tid til å jobbe med saken i utvalgene.

SVs Siv Elin Hansen var opptatt av å først kartlegge hvilke behov man har, og hvor stor behovene er.

– I denne saken må man kunne skynde seg sakte. Det er bedre å gi utvalgene tid å jobbe med saken, for pengene blir jo ikke borte.

Olaug Bergset (Sp) påpekte at man har en kommuneplan og en økonomiplan man er nødt å forholde seg til.

– Selv om vi har ekstra penger nå kan man ikke bruke dem på måten som nå blir foreslått.

Olsen mente flere representanter framstilte forslaget som om Høyre ville bruke pengene helt planløst.

– Men det er ikke tilfelle, vi har nok av planer og nok av formål vi mangler penger til. Det er ikke snakk om å svi av pengene med det samme, man må jo fortsatt gjøre et grundig arbeid.

Formannskapets innstilling om å sette hele beløpet på disposisjonsfond ble enstemmig vedtatt.

NEDSTEMT: Terje Olsen og Høyres forslag ble nedstemt.
STEMTE MOT: Siv Elin Hansen og flere representanter med henne mente man må bruke mer tid før man bestemmer hva man skal gjøre med overskuddet.