I tirsdagens papirutgave av Framtid i Nord kommer det frem at ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik frykter hans medpolitikere har laber interesse for planarbeid.

Han er skuffet over at Tryggve Enoksen (Sv), Jan Helge Jensen (Sp) og Aud Tove Tømmerbukt (Frp) tidligere i vår leverte lovlighetsklage på vedtaket om å opprette en prosjektstilling som planlegger.

Mevik: – Vi vet ikke hva vi vil Ordføreren frykter at flere av hans medpolitikere ikke ser viktigheten av å ha et overordnet planverk.

– Må opp i kommunestyret

Jan Helge Jensen forteller at han selvfølgelig ser viktigheten av planlegging i en kommune.

– Jeg var flere turer på talerstolen og talte for en planleggerstilling. Denne lovlighetsklagen har med det formelle og gjøre. Slike avgjørelser skal nemlig tas i kommunestyret, ikke i formannskapet som det ble gjort i dette tilfellet. Det er det tvisten er om, sier han.

Ifølge Tryggve Enoksen har formannskapet ikke myndighet til verken å opprette en ny stilling eller videreføre en stilling som allerede er når maksbeløpet på 200.000 kroner som formannskapet har til rådighet blir oversteget. Stillingen som planlegger var det ifølge han holdt av 600.000 kroner til.

Kritiserer Mevik

Enoksen og Jensen kommer begge med kritikk av hvordan ordføreren styrer.

– Han forteller hvor viktig det er med planer, men det første han gjør som ordfører er å dispensere Spildra Øst ut fra kystsoneplanen, en plan vi har brukt flere hundre tusen på å utarbeide. Hva skal man med planer da, spør Jensen.

– Uansett om man mener planer ikke er gjennomført eller ikke, eller man mener man har for få planer, må man oppføre seg etter de lover og regler som foreligger. Det har vært ført en bananpolitikk i Kvænangen denne perioden, blant annet ønsker administrasjonen å gi dispensasjon til et naust i Kjækan når det ettertrykkelig står i lov at fritidsbebyggelse ikke tillates, sier Enoksen.

Mener du at Mevik er medvirkende til å ikke følge lover og regler?

– Ja, i aller høyeste grad. Det viser denne saken med planleggerstillingen godt. Hvis det skal skje en budsjettregulering må det etter lov behandles av kommunestyret, det er ingenting og diskutere, avslutter han.