Det beste er selvfølgelig å alliere seg med en nabo, venn eller et familiemedlem som er hjemme i ferien, men for planter som må klare seg selv i ferien får du noen tips her.

- Skal du og plantene dine feriere hver for dere, kan det være lurt å gjøre noen forberedelser, for at plantene skal klare seg best mulig mens du er borte, ifølge Opplysningskontoret for blomster og planter (OBP).

Reduser vanningsbehovet

I blir det varmt i sommer vil blomster og planter som står i direkte sollys hele dagen ha behov for mye vann. Gjerne hver dag.

- Flytt krukker, ampler og kasser til en skyggefull plass. Dette vil redusere vannbehovet betydelig. Mange av plantene tåler også godt en tilbakeskjæring av blomster og bladverk, og mindre bladverk gir mindre behov for vann. Plantene vil i løpet av noen uker vokse seg kraftige og begynne å blomstre igjen, kanskje står de med flotte knopper når du kommer hjem, mener OBP.

Kan plantene dine reise?

Det er ofte lettere å få noen til å vanne hjemme hos seg selv, enn å komme til deg.

- De fleste ampler med sommerblomster trenger jevn tilførsel av vann. Små blomsterkrukker med begrenset jordklump kan også ofte trenge mye vann. Vurder om plantene kan reise på ferie, de også, råder OBP.

Ekstra vann

Store krukker med god jord som holder godt på fuktigheten er et godt tips når du planter på våren, og dette hjelper også godt til at plantene kan overleve ferien.

- Sett krukkene på underskål eller fat og vann godt før du reiser bort. Vann godt, helst på kvelden eller på morgenen. Vanning i sola midt på dagen fører til at mye av vannet fordamper og vannet kan også gi sviskader på bladene. Sørg for at alle ampler, krukker og kasser er gjennomvåte før du reiser på ferie. Fyll en tom brusflaske med vann, ta en tøybit i åpningen og sett den på hodet i blomsterjorda. Dette gir litt ekstra vann som plantene vil kunne nyttegjøre seg etter behov.

Ved å utstyre balkongen, terrassen, veksthuset og hagen med dryppvanning og vanningstimer kan man reise vekk og la plantene vokse i sommervarmen.