Lerøy Aurora deler i samarbeid med firmaet SHT ut såkalte absorbenter, som skal sørge for å suge opp mindre oljeutslipp i Skjervøy havn.

Fabrikksjef Tore Pedersen ved Lerøy Aurora på Skjervøy sier at  absorbentene er gratis. Han ser verdien av å holde havna så ren og pen som mulig.

- For vår del er det essensielt med tanke på ventemerdene våre. Kommunen har jo tidligere uttrykt at Skjervøy skal være en miljøhavn, og de tar sin del i forhold til returordning, sier Pedersen.

Det er satt opp merkede dunker i havna som absorbentene skal kastes i etter bruk. De brukte absorbentene er spesialavfall.

- Avfallsservice har vist stor interesse og vært meget behjelpelig for å få til en grei måte å samle inn absorbenter på, sier Pedersen.

Tidligere i juni ble dunkene satt ut og informasjon hengt opp på ulike plasser i havna. Maritim næringsutvikler Silja Karlsen i Skjervøy kommune roser tiltaket til Lerøy.

- Det er kjempebra, og veldig viktig, at Lerøy gjør dette, sier Karlsen.

Karlsen sier at utfordringen med absorbentene er å få det til å bli et varig tiltak.

- Når det er gratis, så går det greit. Men hva skjer når det ikke lenger er gratis. Det er viktig at disse miljøtiltakene er "innebygd" hos folk, sier Karlsen.

Hun sier at kommunen har en jobb å gjøre i forhold til å definere hva som ligger i begrepet miljøhavn.

- Ja, vi starter med det arbeidet til høsten. Da må vi definere hva miljøhavn betyr for oss og hva slags type tiltak vi skal iverksette, sier Karlsen.