Rakel Lund Heggelund (26) fra Nordreisa er masterstudent på siste året ved Institutt for informasjons -og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun jobber også deltid i Framtid i Nord.

– Gir serien økt læring?

I sin masteroppgave, som hun begynte på i vår, skal hun forske på ungdomsserien "Skam". I forskningsstudien har hun valgt å intervjue 23 jenter i alderen 15 og 16 år. En del av forstudien er gjennomført med informanter fra Nordreisa.

– Det jeg fokuserer på i oppgaven er hvilke erfaringer de gjør seg etter å ha sett serien. Hva synes de har vært bra med Skam og hvordan har fortellingene om karakterene i serien bidratt til økt læring og forståelse? Jeg er også opptatt av om jentene kjenner seg igjen i serien, og i hvilken grad de har diskutert serien med venner eller voksne, forteller hun.

Følger serien på nett

Oppgaven til Heggelund er fremdeles under utarbeidelse. Hun kan derfor ikke konkludere sine funn. Likevel har hun fått visse inntrykk gjennom intervjuene hun har gjort.

– Det første jeg legger merke til er at alle jeg har snakket med ser serien gjennom bloggen på nett og ikke som episoder på lineært TV. Det er kult, fordi det viser at NRK har klart å fange opp den aldersgruppen som ikke ser på vanlig TV, men på nettet istedenfor.

Heggelund har et inntrykk av at de fleste unge i undersøkte aldersgruppe ser på Skam. De ser på serien først og fremst fordi de synes den er underholdende.

Universelle temaer

26-åringen erklærer også seg selv som hekta på Skam. Dette er en av grunnene til at hun ønsket å forske på serien. Hun synes også forholdet unge jenter har til medier og serier er interessant.

– Jeg jobbet som lærer i nesten ett år på Nordreisa videregående skole og synes det var spennende å se hvordan ungdom forholdt seg til sosiale medier og TV-serier. Det er dessuten artig for meg å få forske på noe som er så populært hos så mange. Serien har betydd mye for unge, da den tar opp viktige temaer som psykisk helse, religion, homoseksualitet, vennskap, relasjoner og kjærlighet. Disse temaene er ikke bare interessant for ungdommer, men er universelle som gjelder uansett hvor man er i livet.

Engasjerer

Også medieforsker Synnøve Skarsbø Lindtner forsker på TV-serien. Hun mener blant annet at serien engasjerer de unge mer enn det politiske tekster gjør.

– Det er ikke nytt at NRK tar rollen som folkeopplyser, men det er nytt at de lykkes så godt med en tenåringsserie, uttaler hun til nettavisa forskning.no.