Det er en undersøkelse fra forsikringsselskapet If som viser at 80 prosent av den norske befolkning mener fikling med mobilen mens man kjører bil bør straffes hardere.

Ifølge en pressemelding fra If kan hele 22 dødsulykker i perioden 2011-2015 ha vært forårsaket av at bilføreren har brukt mobil mens vedkommende kjørte.

Høye tall

Det er Transportøkonomisk Institutt (TØI) som har analysert 540 dødsulykker og såkalt distraksjon på grunn av mobiltelefon er årsak til mellom to og fire prosent av disse dødsulykkene.

- Dette er fryktelig høye tall, spesielt når alt tyder på at mobilbruken har økt. Da er det grunn til å frykte at enda flere sender tekstmeldinger, bruker håndholdt telefon eller sjekker sosiale medier, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge.

Bør straffes

Men mens man får prikker i førerkortet for å for eksempel ikke sikre passasjerer under 15 år eller for å holde for liten avstand til kjøretøy foran deg, slipper man unna med et forenklet forelegg på 1.500 kroner for bruk av mobiltelefon. Et slikt forelegg ble utstedt 20.458 ganger i 2016 ifølge pressemeldingen.

I forsikringsselskapets undersøkelse ble folk bedt om å vurdere hva som i størst grad burde prikkbelastes og da svarte 81 prosent at de mener snakking i mobiltelefon og sending av SMS mens du kjører bør straffes med prikker.

- Det er på høy tid at vi følger andre land og vurderer å prikkbelaste førerkortene til de som bruker mobilen mens de kjører, sier Ifs Jon Berge.