Fagkonservator Trond Karlstrøm og konstituert daglig leder Wanja Bjerkmo i Nord-Troms Museum gleder seg over at sommersesongen er i gang.

– Vi er stolt av anleggene våre og de utstillingene vi har. Vi kommer til å få en fantastisk sommer! Sier Bjerkmo.

Ønsker ungdom

I sommer vil besøkende på Nord-Troms museum sine hovedanlegg møte museets sommerverter. Et av kravene til sommervertene er at de er ungdommer. Elleve sommerverter er stasjoner rundt på anleggene og vil være klare for å ta imot publikum.

– De er veldig interesserte og ønsker å lære om lokalhistorie, sier Karlstrøm.

Nord-Troms Museum har seks hovedanlegg, ett i hver eierkommune; Holmenes Sjøsamiske gård i Kåfjord, Maursund gård i Skjervøy, Skibotn markedsplass i Storfjord, Flerbrukshuset i Kvænangen, Gamlsett fiskarbondegård i Lyngen og Halti i Nordreisa. I tillegg har de flere mindre anlegg spredt rundt i regionen.

Les saken: Markedstradisjonen fortsetter i Kåfjord

– Det er viktig at vi får noe ut til alle kommunene. Det skal skje noe i alle kommunene, sier Bjerkmo.

Arktisk mote og tause fortellinger

Utstillingene holder et fokus på folk og historier i regionen og nordpå. Karlstrøm trekker fram "Tause kvinner" som sist helg åpnet på Maursund gård.

MAURSUND GÅRD På Maursund gård kan man se utstillingene "Tause kvinner" og "Håndarbeid fra bestemors tid" i sommer. Foto: Kjetil skog

–  Utstillingen tar for fire kvinner i Nord-Norge under 2. verdenskrig og nedbrenninga av Nord-Troms og Finnmark. Det er viktig at disse historiene blir fortalt og at folk blir kjent med historien til Nord-Troms, sier Karlstrøm.

På Halti kan man få et innblikk i den arktiske moten som har vært synlig på Riddu Riđđu de siste 16 årene. I juni var det utstillingsåpning for "Following Arctic fashion". Utstillingen er produsert av Tromsø Museum - Universitetet i Tromsø i samarbeid med Senter for Nordlige folk.

Les mer om Riddu Riđđu:

"Ny" historie

Karlstrøm trekker fram Kommandoplass Frøy i Storfjord. Det skjulte bunkersanlegget ble forlatt av Forsvaret på midten av 90-tallet. Etter det sto anlegget uberørt i 20 år før det nå har blitt museumsanlegg. Da anlegget var ferdigstilt var det ment å skulle romme rundt 300 personer under jorda.

Se bildene fra anlegget: Bli med inn på Kommandoplass Frøy(Pluss)

– Det er utrolig spennende, og det som er så interessant der at det er en del av historien fra den kalde krigen som ganske nylig har kommet fram, sier han.

HATTENG Fra utsiden av Kommandoplass Frøy. Foto: Thomas Wahlgren

Karlstrøm legger til at anlegget holder en temperatur på omtrent fem grader. For besøkende vil det være lurt å kle seg deretter.

Så nært at det blir fjernt

I løpet av 2016 var det omtrent 7000 besøkende på Nord-Troms museum sine anlegg, noe som var en økning fra året før.

– Og flere av våre anlegg er stengt utenfor sommersesongen, legger Bjerkmo til.

Museet hadde også 120 000 visninger på deres digitale museum i løpet av fjoråret. Anleggene rundt i regionen blir mye besøkt av turister og folk som kommer hjem til regionen for ferie. For fastboende kan det hende det

– Når man har det så nært så kan det kanskje bli litt fjernt. Det blir nesten for tilgjengelig, sier Bjermo.

Fagkonservator Trond Karlstrøm og konstituert daglig leder Wanja Bjerkmo gleder seg over at sommersesongen er i gang. Foto: Johanne P. Elvestad

– Det artig å dra litt rundt og bli kjent. Vi vil selvfølgelig at folk skal bruke anleggene og vi vil at folk skal glede seg til å dra på museumsbesøk! Fortsetter hun.

Fagkonservator Trond Karlstrøm og konstituert daglig leder Wanja Bjerkmo i Nord-Troms Museum Foto: Johanne P. Elvestad