– Bryllupsdagen er ment å være en av de lykkeligste dagene i livet.

Bryllupet til Elin Kristina Kviteberg og Mari Grønlund skulle egentlig holdes inne i Lyngen Kirke. Nå har brudeparet bestemt seg for og at vigselen skal finne sted på den gamle kirketomta på Karnes.

Kirken som reserveplan

For å kunne inngå et kristelig giftemål må vigselen finne sted inne i en kirke eller på et sted der det tidligere har stått en kirke. Derfor har paret valgt å gifte seg på Karnes, hvor Lyngen Kirke tidligere har stått. Og selv om bryllupet i all hovedsak skal foregå utendørs, så kan været snu, og da har Elin og Mari gjort en avtale med menigheten i Lyngen.

– Vi har jo kirken som reserveplan hvis været blir dårlig. Det er jo en kjempeflott kirke, men det skal være ganske dårlig vær for at vi skal flytte vielsen, sier Elin.

Har vært bekymret

Bryllupet til Elin og Mari har vært mye omtalt i media den siste tiden. Blant annet har predikant og menighetsrådsmedlem i Lyngen, Nils-Einar Samuelsen skrevet et leserinnlegg hvor han går hardt ut mot den nye liturgien. Elin innrømmer at hun var bekymret for at kirken kunne finne på en annen grunn til ikke å godta at de kunne gifte seg i Lyngen.

– Vi vet at mange er i mot oss, og en blir fort redd for at de kan finne måter å stenge oss ute på. Vi har jo også fått advarsler om at folk kan komme til å vise sin avsky. Det har ikke vært noen direkte konflikt mellom oss og menigheten, og vi har ikke hatt noen direkte dialog. Personlig har jeg prøvd å ta avstand fra alt det negative og bare håpe og stole på at alt går bra. Dette er et tema som er veldig sårt for mange, men vi ønsker bare å være lykkelige, og da er det veldig trist at det irriterer så mange, sier Elin.

Føltes rett

– Vi hadde en diskusjon om hvorvidt vi ville ha bryllupet i Lyngen eller ikke. Det handler mye om tro, men også om hva som føles rett. Vi har snakket med flere av våre vennepar som har vært i samme situasjon, og mange av dem velger bort kristelig vigsel rett og slett fordi de ikke orker å ta opp kampen. Bryllupsdagen er ment å være en av de lykkeligste dagene i livet, sier Mari.

Takker for støtten

– Et av tingene jeg har tenk mye på den siste tiden, er at da vi bestemte oss for kirkelig vigsel i Lyngen, så var jeg redd for hvordan folk ville reagere. Responsen vi har fått har vært overveldende, og folk har vært positive og hjelpsomme. Så tusen takk til alle menneskene i Lyngen som har tatt oss så godt imot, avslutter Elin.

Svært uenig

Predikant og menighetsrådsmedlem i Lyngen, Nils-Einar Samuelsen mener det er trist at kirken har gått med på å gjennomføre vigsel av likekjønnede.

– Det har ikke noe å si om bryllupet holdes inne eller ute, det er uansett forferdelig at kirken har gått med på dette. Jeg syntes det er feil at kirken skal vie likekjønnede, og det er trist at det kommer en prest hit for å gjøre denne handlingen. Det er jo en trend man ser i samfunnet at det virker som folk har glemt eller ikke lenger bryr seg om hva som er Bibelens syn og Katekismens lærdom, sier Samuelsen.

SKUFFET: Nils-Einar er svært skuffet over at Lyngen Kirke har gått med på vigsel av likekjønnede. Arkivfoto