Lyngen kommune er et av de få stedene i verden som har sin egen hesterase, oppkalt med navn. Før i tiden var hesterasen et allsidig driftsmiddel og ble brukt til blant annet gårdsarbeid, transport og turistkjøring, samt forskjellige begivenheter som dåp, konfirmasjon og bryllup. Peter Bruvold ønsker ikke at kunnskapen om lyngshesten skal bli borte.

- Lyngshesten har vært et viktig hjelpemiddel i forrige århundre og før det, spesielt i det tidligere «Stor-Lyngen». Da er det naturlig for oss å gjenspeile og hedre denne fantastiske hesterasen, sier Bruvold.

Visning i forbindelse med ARoN

Peter Bruvold er en mann med store planer, og lørdag 12. august inviterer han til visning og seminar for hele familien. Under visningen vil det blant annet bli gjennomført «høya» slik som det ble gjort i gamledager, og det vil være en stående utstilling av maskiner for å vise kontrastene mellom før og nå.

- Før i tiden var høya en sosial begivenhet der storfamilier og naboer samlet seg for å hjelpe hverandre. Vi vil vise folk hva slags oppgaver som ble utført under disse sammenkomstene, og det er selvsagt mulig for folk å få prøve. Vi har hentet hjelp fra Kåfjord for å symbolisere og samle «Store-Lyngen», slik som det var før i tiden. Det vil også være forskjellige familieaktiviteter som ridning, kjøring av hest, utstilling av vogner og hesteredskaper og det vil kanskje være mulig å se ei hoppe med føll og en hingst, sier Bruvold.

Tar vare på tradisjoner

Det vil bli arrangert  familiedag på høyavollen når veiene åpner igjen rundt klokken fire.  De lager til et uhøytidelig seminar om lyngshesten. Det vil bli presentasjon av redskap og utstyr som ble brukt før i tiden, og en vil selvsagt lære om historien til lyngshesten.

- Vi får besøk av lokale folk som har vært med på slotta/høya før i tiden, og som har relevant kunnskap om hvordan lyngshesten og utstyr ble brukt. Det vil være kulisser av lyngshest, hesjer, flotte folk og redskaper. Det er viktig å formidle hendelser og bruk av lyngshesten, slik at informasjonen ikke blir borte.

En liten sensasjon vil avsløres

- Vi har et samarbeid mellom bønder i Lyngen, Lyngen industri og maskinleverandørene. Vi har en overraskelse som vi ønsker å vise verden under sykkelrittet, det lokale samarbeidet gir frukter, et «kolombi egg». «Egget» vårt vil klekkes rundt klokken to, omtrent i samme øyeblikk som syklistene passerer. Vi er utrolig spente på hva Lyngen-ingeniører og staute bønder har fått til.

- Dette er noe mange har snakket om lenge. Det viser at tett samarbeid kan skape store ting, sier en hemmelighetsfull Bruvold.

Ønsker publikum velkommen

Arrangementet passer for hele familien, og en trenger ikke å være en del av «hestemiljøet» for å ta en tur innom. På formiddagen vil det være visning for ARN primært, og på ettermiddagen blir det satt opp ett sensasjonelt og uhøgtidelig foredrag med viktig og interessant informasjon om lyngshesten.

- Vi inviterer alle som har mulighet til å stikke innom, både fra fjernt og nært. Det vil være mulighet for barn og voksne å komme i direkte kontakt med lyngshesten, og alle som vil skal få kjenne på følelsen av å sitte på en hest. Det vil også bli servert mat og drikke. Det blir kjempebra, lærerikt og ikke minst sosialt, avslutter Bruvold.

Dagsprogram

Veiene stenges mellom 11.30 og 15.30 på grunn av Arctic Race. Tidspunktene i dagsprogrammet vil i mindre grad kunne variere.

14.00 – 15.00: «Høyavollen» med mer, og «egget» skal klekkes.

16.00 – 19.00: Familiedag

16.00 -16.30: For de som vil ha nærkontakt og ri på hestene.

16.40 – 17.30: Uhøytidelig seminar, høyavollen som kulisser.

17.30 – 18.00: Kaffe, mat og drikke.

18.00: Demonstrasjon av slotteutstyr for hest. Eventuelt hesteridning og kjøring med hest og vogn.

HAR STORE PLANER: Peter Bruvold har store planer om å klekke "kolombi egget" når syklistene passerer Elvebakken. Foto: Oda Skogheim