Akvakulturlokaliteten ved Guortesjohka på Nordnes i Kåfjord har vært stridens kjerne etter at kommunestyret i Kåfjord vedtok Kystsoneplanen for Lyngenfjorden i oktober 2015. En saksbehandlingsfeil gjorde at kommunestyret måtte ta opp saken på nytt etter å først ha godkjent en utvidelse av Lerøys lokalitet ved Nordnes.

Da ble vedtaket og omgjort, noe både Lerøy og Troms fylkeskommune har klaget på. Fylkesmannen har imidlertid avvist klagen og også Kommunal og moderniseringsdepartementet har ifølge Stig Nilsen, styreleder i Lerøy Aurora, støttet Fylkesmannens vedtak.

Gode løsninger

Han bekrefter at de nå avslutter saken.

– Ja, vi anser denne prosessen som avsluttet. Saken har gått den runden den skal og vi forholder oss til det. Vi respekterer den endelige avgjørelsen til kommunestyret, sier Nilsen.

Han understreker at det ikke betyr at Lerøy Aurora ikke har ambisjoner for å vokse mer i Kåfjord.

– Vi ønsker en god dialog med Kåfjord kommune fortsatt og ønsker å finne gode løsninger for mulig vekst også i fremtiden, sier Nilsen.

Ikke imot oppdrett

Kåfjord-ordfører Svein Leiros er fornøyd med at saken er over og at det opprinnelige vedtaket til kommunestyret står.

– Det har vært en rotete prosess, men jeg tror det er en fornuftig løsning. Jeg er ikke imot oppdrett, men jeg mener det ikke er lurt å fylle «alle fjordhollan» med oppdrett heller, sier Leiros.

Svært glad

Miljøpartiet de Grønne i Kåfjord stemte opprinnelig for kystsoneplanen inkludert arealutvidelsen. Men MDGs Tor Mikalsen mente det måtte være snakk om en saksbehandlingsfeil og fikk saken opp på nytt i kommunestyret.

Der fikk man omgjort vedtaket slik at arealet i Guortesjohka ikke ble økt.

– Jeg er svært glad for at oppdrettsområdet er tilbake slik det var etter 1.-gangs høring. Oppdrettsselskaper kan ha sine grunner for å ønske større areal men slike saker må behandles på lovlig måte og ikke komme på plass gjennom feil saksbehandling eller bakveier, sier Mikalsen til Framtid i Nord.

Han håper at Lerøy velger lukkede anlegg som løsning både ved Nordnes og ved Årøyholmen.

– Jeg er sikker på at det ville gitt et skikkelig løft for bestandene av villfisk i Lyngenfjorden, sier Mikalsen.

LUKKEDE ANLEGG: Tor Mikalsen i MDG i Kåfjord håper nå at det blir lukket anlegg ved Nordnes. Arkivfoto