Den daglige lederen i kjøreskolen på Storslett er frustrert over at elevene hennes i enkelte tilfeller må vente to måneder for å få kjøre opp til førerkort på Storslett etter at de er ferdige hos dem.

– Det er fortvilende for elever som får beskjed om at de må vente til oktober før de får kjørt opp. Mange vil kjøre opp om sommeren, blant annet på grunn av fraværsreglene ved videregående skoler, men får likevel ikke lappen før lenge etter at skolene har startet opp igjen, sier Grønlund.

Hun viser til at elever som var klare til oppkjøring i juni måtte vente til august for å få kjørt opp.

– Og nå var første ledige time på Storslett i oktober, sier Grønlund.

Hun mener at det på sommeren må settes inn større ressurser, slik at man får tatt unna litt av køen.

– Jeg har bedt om hjelp fra Statens vegvesen for å kunne få om så bare en dag eller to med oppkjøring. Men det går ikke. I fjor hadde vi et etterslep med kø helt fram til november – desember før vi var à jour, sier Grønlund.

Jørn Simonsen, avdelingsdirektør for trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen, region nord, sier at ventetiden ved Storslett-kontoret stort sett ligger mellom to og tre uker.

– Kravet til oss er at det skal kunne tilbys prøver innen 20 virkedager. I juni, juli og august skal det kunne tilbys prøve innen 30 virkedager, sier Simonsen.

Lavere enn Tromsø

Han viser til tall som viser at Storslett-kontoret har ligget mellom 4 og 18 dager hittil i år i bestillingstid for oppkjøring og at man flere måneder har ligget lavere enn både Finnsnes og Tromsø. Per 1. august var imidlertid tallet 32 dager for Storslett, ifølge Simonsen.

– Det er mer enn det skal være, ja. Men det er ikke uvanlig på sommeren, sier Simonsen.

40 dager

Han sier at første ledige time for oppkjøring per onsdag 9 august er 21. september.

– Det er over 40 dager til?

– Ja, det er det. Og jeg utelukker ikke at det på enkelte tidspunkt har vært ventetid på to måneder også. Men dette endrer seg etter hvert som det kommer avbestillinger, samtidig som vi legger ut flere tilgjengelige timer for praktiske førerprøver. Så det kan være at de som først fikk beskjed om to måneders ventetid nå kan få timer tidligere, hvis de går inn på nytt på våre nettsider og bestiller, sier Simonsen.

Gunn-Vigdis Grønlund sier at de har vært nødt til å sende elever ut av fylket for å få oppkjøring.

– Vi sendte blant annet tre elever til Alta nå i sommer. Vi har også valgt å stenge noen uker i sommer for første gang siden jeg begynte som kjørelærer i 2005 – rett og slett fordi vi ikke ønsket å bidra til enda større køproblemer, sier Grønlund.

Avbestillinger

Jørn Simonsen sier at det er ganske mange som avbestiller oppkjøringen på kort varsel.

– Det henger sammen med at du kan bestille oppkjøring så snart du har bestått teorieksamen. Da kan det være at eleven ennå ikke har sittet en time bak rattet en gang. Når det da viser seg at eleven ikke blir klar til å kjøre opp til oppsatt time, så må timen avbestilles. Og da gjerne på kort varsel. Da rekker vi ikke å fylle opp med andre, sier Simonsen.

Han er enig i at en ventetid på opp mot to måneder er for mye.

– Ja, det er det. Og jeg forstår at både kjøreskoler og elever blir frustrerte. Det er ikke ønskelig med så lang ventetid, heller ikke i enkelttilfeller. Vi ønsker et høyest mulig servicenivå og skal gjøre vårt beste for å korte ned ventetiden, sier Simonsen.