I går ble saken om brøyteanbudet i Skjervøy kommune behandlet bak lukkede dører på rådhuset. Rådmannens innstilling var at anbudsprosessen skulle gå sin gang og at kravene for å være med i konkurransen skulle opprettholdes.

- Kommunestyret valgte å gå for rådmannens innstilling. Vi beholder konkurransegrunnlaget og kravspesifikasjonene og anbudsprosessen pågår fortløpende, bekrefter varaordfører Irene Toresen (Ap), som ledet møtet mandag ettersom ordfører Ørjan Albrigtsen er erklært inhabil i saken.

Kravene for å bli tatt i betraktning innebærer blant annet at man må ha erfaring fra riksvei, fylkesvei eller kommunal vei de siste tre årene, har blitt heftig kritisert av blant andre Frps Vidar Langeland.

Han har ment at kravene har vært så strenge at det i praksis utelukket alle tilbydere utenom de som har hatt anbudet de siste årene - Skjervøy park- og anleggsservice. Etter mandagens møte medgir han at han er rystet.

- Ja, jeg må si at jeg er nesten målløs. Denne prosessen har vært så hinsides at jeg er sjokkert. Det er nesten som svensken som snakket om Norge som den siste sovjetstat. Her er det tydelig at kommunen ønsker monopol og at man skal bestemme hvem som er verdige til å få kontrakt. I stedet for å stimulere til konkurranse så struper man den gjennom å stille idiotiske krav som vi aldri har stilt før, sier Langeland.

Hofsøy Mekaniske AS og Nils-Arne Hofsøy vant første anbudsrunde. Men så valgte kommunen å avvise Hofsøy Mekaniske fordi kommunen mente bedriften ikke oppfylte kommunens krav. Kontrakten ble i stedet gitt til Skjervøy park- og anleggsservice.

- Ja, det så bra ut i fem dager. Så snudde alt og vi var helt ute av gamet, sier Nils-Arne Hofsøy til Framtid i Nord.

- Ikke sånn det bør være

Hofsøy tok advokat og vant igjennom med sitt krav om at konkurransen måtte avlyses og en ny anbudskonkurranse måtte igangsettes.

29. juni valgte kommunen å gjøre nettopp det ved å vise til at man hadde benyttet feil regelverk. En ny konkurranse ble utlyst, denne gangen med skjerpede krav til erfaring fra brøyting av riks-, fylkes- eller kommunale veier - krav som Nils-Arne Hofsøy slår fast ekskluderer han fra konkurransen.

- Ja, vi oppfyller ikke kravene. Og det syns jeg er rart. Jeg har hatt kontrakt med Mesta, som har hatt totalentreprisen på Nord-Troms-kontrakten til Statens vegvesen. Og til tross for at det har langt strengere krav til utførelse, så var jeg kvalifisert til å gjøre en jobb der. Det er også rart at man i en så stor kommune som Bærum ikke stiller så strenge krav som Skjervøy når det gjelder erfaring. I Bærum holder det å ha erfaring fra privat eiendom. Men det holder ikke i Skjervøy. Jeg opplever dette som at man ønsker å ha et monopol, sier Hofsøy.

27-åringen har tross sine unge alder drevet i bransjen i sju år.

- Jeg har stor interesse for maskiner og drevet med brøyting siden 2011-2012. Jeg har blant annet brøytet gang- og sykkelstier mellom Rema 1000 og dampskipskaia på Skjervøy, sier Hofsøy.

- Hvordan opplever du situasjonen du har havnet i?

- Man blir jo bekymret for kommunen. Det er ikke sånn det bør være. Det er ikke snakk om en eller to bommerter heller. Det er minst ti og det kommer nye hver dag. Jeg trodde at kommunen var interessert i en så stor og bred konkurranse som mulig. Det er synd - ettersom det er befolkningens penger det går utover. Med så strenge krav er det begrenset hva de får av tilbud.

Enda mer tvil

Han var ikke imponert over det som skjedde i kommunestyresalen mandag, da man valgte å lukke møtet.

- Det er første gang jeg er på et kommunestyremøte. Og jeg må si at jeg ble rystet. Det var som en kino, for å si det sånn.

Han mener at møtet aldri skulle vært lukket.

- De sier at det var for omdømmets del at møtet ble stengt. Men jeg tror det er verre for kommunens omdømme å lukke møtet. Nå vil folk ha enda mer tvil til det som skjer på rådhuset, sier Hofsøy, og fortsetter:

- Etter min mening var kommunen på tynn is allerede før møtet. At det ble lukket tolker jeg som at det er ting som ikke tåler dagens lys.

Ville forstyrret prosessen

Varaordfører Irene Toresen sier det var litt debatt rundt spørsmålet om lukking av møtet.

- Ja, men vi valgte å lukke møtet etter anbefaling fra vår advokat slik at vi ikke gikk ut med informasjon som kan forstyrre anbudsprosessen. Hadde vi ikke lukket, så hadde man ikke kunnet gitt den infoen som var nødvendig, sier varaordfører Irene Toresen.

Hun er klar på at kommunen gjerne skulle vært brøytesaken foruten.

- Det er klart at det ikke er ønskelig at kommunen har havnet i en slik situasjon. Jeg skulle ønske at alt hadde gått rett for seg fra starten, men beklageligvis har det ikke gjort det. Men når vi nå har kommet så langt, så mener jeg at vi bare må fortsette, sier Toresen.

- Har Hofsøy Mekaniske grunn til å føle seg skviset i denne prosessen?

- Jeg skønner reaksjonen når det har blitt som det har blitt. Men nei, de har ikke blitt skviset. Det er ingen som er utelatt eller ekskludert i anbudsprosessen. Kommunen har valgt å stille noen krav og de som oppfyller kravene vil kunne være med i konkurransen, sier Toresen, som håper at utfallet i saken blir til det beste for innbyggerne.

Utsatt frist

- Ja, jeg håper at kommunen får den brøytingen som gagner kommunen best og som er så billig som mulig. I utgangspunktet skulle man selvsagt ønske at man kunne ta det billigste hele tiden. Men det er endel andre ting som spiller inn også, sier varaordføreren.

Anbudskonkurransen skulle egentlig vært avsluttet i går, men man har valgt å utsette fristen til 22. august. Hofsøy Mekaniske er ikke i bunken av anbydere.

- Nei, vi er ikke det. Vi har prøvd og prøvd, men det har ikke nyttet. Nå har kommunen sagt sitt og det er ikke så mye mer å gjøre med det. De bestemmer og de vil ikke høre på oss, sier Nils-Arne Hofsøy.

Han sier at bedriften har nok å gjøre og ikke var avhengig av å få kontrakten med kommunen på drøyt to millioner kroner for å drive videre.

- Det var ikke snakk om hovedinntekten vår. Vi har jobb nok, men jeg så muligheten til å ekspandere litt og få ansatt en til. Men det blir det ikke nå, sier Hofsøy.

Vidar Langeland sier til Framtid i Nord at han har oppfordret Hofsøy til å levere inn tilbud.

- Ja, jeg har det. Vi kan ikke stille oss sånn at vi sitter igjen med ett tilbud. Så får vi heller satse på at det kan bli en omkamp om dette.

FORTSETTER ANBUDSRUNDEN: Varaordfører Irene Toresen (Ap) og flertallet i kommunestyret vedtok i det lukkede møtet mandag å opprettholde kravene til anbyderne til brøytekontrakten på Skjervøy. Til høyre ser vi partifelle Øystein Skallebø. Foto: Arkivfoto: Torbjørn O. Karlsen
Vidar Langeland