Ragnhild Enoksen, leder i Kjækan og Kvænagsbotn grendeutvalg har innkalt til møte på Kjækan skole i kveld. På agendaen står skolebyggets videre skjebne etter at skolen ble lagt ned foran kommende skoleår.

– Det ligger an til at kommunen vil selge skolen. Men vi mener at skolen bør forbli på kommunale hender i alle fall et år til.

Enoksen mener det er rett å vente med salg av skolen til ombyggingen av skolen i Burfjord står ferdig.

– Et skolebygg brukes jo til mer enn bare skole. Det vil for eksempel være behov for lokaler til for eksempel kurs og lignende fram til skolen i Burfjord står ferdig, sier Enoksen.

Til noe positivt

Ordfører Eirik Losnegaard Mevik har tidligere sagt at en mulig måte å «kvitte seg»med bygget er å selge det til en reiselivsaktør.

– Skolen er fra 50-tallet og er oppbrukt. Vi mener at hvis vi selger bygget, så kan for eksempel en reiselivsbedrift få overta bygget. Jeg mener vi må vri det negative til noe positivt. Klarer man å få noen til å drive innen turisme her – og det er en eksplosiv vekst i turisme i Kvænangen så tror jeg det vil kunne gi vel så mye positive ringvirkninger for bygda som at det er skole der fortsatt, sa Mevik til Framtid i Nord i april.

20 mål tomt

Ragnhild Enoksen mener imidlertid at det ikke er selvsagt at turistaktører skal få kjøpe skolebygget i den lille kvænangsbygda.

– Nei, det kan være flere formål for bygget. For eksempel en folkehøyskole. Man skal huske på at skolen ikke bare er selve bygget men også rundt 20 mål med tomt. Da må ikke kommunen bare gi fra seg skolen hals over hode, sier Enoksen.

Snever

Høringsfristen for uttalelsen fra grendeutvalget og andre er satt til 20. august.

– Jeg syns kommunen har vært snever i tankegangen når de har sett på alternative bruksområder. Bygget trenger ikke nødvendigvis å forbli i kommunalt eie, men man er nødt til å utrede dette bedre før man bestemmer seg. Så håper vi at kommunen håper hører på oss, sier Enoksen.