Skjervøy ASVO fikk besøk av førstekandidat Cecilie Myrseth onsdag, samt de lokale partitoppene Øystein Skallebø og Irene Toresen. Daglig leder Johan Pedersen ved Skjervøy ASVO viste Ap-erne rundt i lokalene i Industriveien. Og det er en passende adresse for vekstbedriften – som etter hvert har fått et tett samarbeid med spesielt det maritime industrimiljøet på Skjervøy.

– Vi fant ut at det ikke var noen vits å sitte og vente på at vi skulle få tilskudd og hjelp fra andre. Vi startet en offensiv mot lokal industri og det er det vi ser litt av resultatet av nå, sier Pedersen.

Stor avtale

Offensiven var i stor grad at han selv tok runden blant de mange næringsaktørene på Skjervøy – deriblant Mørenot. Nå ser ASVO fruktene av det arbeidet.

– Ja, vi fikk en stor avtale med dem som går på at vi monterer alle garn som de selger fra Lofoten og nordover, sier Pedersen.

Tre symaskiner er i bruk hele året og etter at man er ferdig med en ombygging skal man utvide med to maskiner til. Pedersen regner med å montere rundt 2.000 garn i år.

– I tillegg produserer vi slitenett til trål, såkalte labbetusser, og fra 1. november skal vi være klar for sertifisering av redningsflåten «Arimar», som den eneste i landet. Vi har også oppdrag for NOFI og Lerøy, sier Pedersen.

Styrke ordningen

Skjervøy ASVO har 18 VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid). Formålet med de plassene er å gi et jobbtilbud til de som er innvilget uføretrygd. Cecilie Myrseth sier at Ap ønsker å beholde og utvide ordningen med nettopp VTA.

– Målet er å styrke ordningen gjennom overføringer og også utvide antall plasser. Vi ser at det er viktig å være i arbeidslivet og i et miljø er viktig for denne gruppen. Alternativet for denne gruppen er jo å «være hjemme og trø». Det skal være plass til alle i samfunnet, sier Myrseth.

Vil beholde statlig bevilgning

Johan Pedersen skryter av samarbeidet med Nav. Han uttrykker imidlertid bekymring for forslaget om å flytte ansvaret for VTA-ordningen til kommunene.

– Vi får tre millioner i året i VTA-bevilgninger. Skulle kommunen plutselig få disse pengene, så kunne vi risikere at kommunen finner ut at de bare vil gi oss 2,5 millioner kroner. Da mister vi plutselig 500.000 kroner og da kan det fort være kvelden for oss, sier Pedersen.

Aps 1.-kandidat hadde mange lovord over offensiviteten til ASVO-bedriften på Skjervøy, og jobben som gjøres.

– Det er en entusiasme og en vilje til å finne kreative løsninger som er flott å se. Og så må jeg si det er kjempesmart å koble seg opp mot industrien og næringslivet og bruke sine fortrinn der man kan, sier Myrseth.

STATLIG STYRING FORTSATT: Johan Pedersen understreket overfor Cecilie Myrseth viktigheten av at VTA-midlene fortsatt bevilges fra staten. Foto: Torbjørn O. Karlsen