– Dette er veldig klønete håndtert. Nå blir det mye ekstraarbeid.

Ordfører i Nordreisa kommune Øyvind Evanger legger ikke skjul på at han er litt oppgitt over situasjonen som har oppstått med transaksjonen av Ymber-aksjer fra Troms fylkeskommune til Troms Kraft.

For til tross for at partene hadde 12 måneder på seg til å gjennomføre transaksjonen har man brukt 12 måneder og syv dager på å faktisk gjennomføre den. Og det går ikke.

– Nei, vi er styrt av aksjeavtaler og vedtekter som tilsier at hvis transaksjonen skal gjennomføres nå, så må alt gjøres på nytt. Fristen var 30. juni og nå må eierne si sin mening på nytt, sier Øyvind Evanger.

– Dårlig håndverk

Nordreisa kommune står som en av syv eiere av Ymber og er også vertskommune for hovedkontoret. Evanger skulle gjerne vært ekstraarbeidet foruten.

– Jeg må si at dette er dårlig håndverk av TK og fylkeskommunen. Troms Kraft skal være en profesjonell aktør i dette og da burde en frist på ett år holder for dem, sier Evanger.

Det er ikke konsernsjef Semming Semmingsen uenig i.

– Det har tatt lengre tid enn det vi så for oss. Det har også vært prosesser i Troms fylkeskommune som har tatt tid. Da ble det sånn at vi bikket over fristen, sier Semmingsen.

– Burde vært raskere

– Det fremstår ikke spesielt proft å ikke klare tidsfristen?

– Det kan man kanskje si. Det burde vært gjort raskere, men det ble syv dager over tiden. Det er bare å erkjenne at det skjedde, men vi anser det som en formalitet, sier Semmingsen.

Men sånn er det nødvendigvis ikke. Øyvind Evanger viser til at eierne står fritt til å si ja eller nei nå. Og at aksjonæravtalen også åpner for at en av eierne har forkjøpsrett hvis en annen aksjonær ønsker å selge seg ut.

– Er det aktuelt for Nordreisa å benytte seg av den oppkjøpssjansen?

– Det er det altfor tidlig å si noe om, sier Evanger.

– Ingenting er endret

Semming Semmingsen sier han ikke frykter at Troms Kraft skal ende opp med å ikke få Ymber-aksjene til Troms fylkeskommune likevel.

– Nei, jeg har ingen grunn til å tro det. Jeg ser ikke at noe er endret i saken, men dette må nesten eierne i Ymber svare på.

– Ja, det har vi gjort. Og det er beklagelig. Vi har ikke hatt nok fokus på datoen 30. juni, som var fristen. Vi burde klart å unngå denne situasjonen.

Han er klar på at han likevel anser dette bare som en utsettelse av selve transaksjonen.

– Ja, vi har skaffet oss en del ekstraarbeid. Og det er irriterende nok. Men jeg er ikke kjent med at det foreligger nye momenter i saken som skulle ha noe å si for gjennomføringen av avtalen, sier Ørnebakk.

Formidabel jobb

Han roser Troms Kraft for den snuoperasjonen det tidvis skakkjørte selskapet har gjennomført og som førte til at styreleder Inge K. Hansen i vår langt på vei friskmeldte TK.

– Ja, det har vært gjort en formidabel jobb av både ledelse og tillitsvalgte i denne prosessen. Denne transaksjonen er en del av at Ymber-eierne på særdeles prisverdig vis for et år siden ble med på en avtale som i det store bildet har som formål sikre at eierskapet til kraftproduksjonen i Troms forblir på hendene til selskapene i Troms, sier Ørnebakk.

Erling Martinsen, adminstrerende direktør i Ymber, ønsker ikke å si så mye om det som har skjedd.

- Jeg konstaterer at fristen ikke er overholdt at prosessene må kjøres på nytt. Men det skal ikke ha noe å si for oss, sier Martinsen.

Semming Semmingsen Foto: Ronald Johansen
Fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) Foto: Arne Teigen