Det er bestemte områder som nå kartlegges i kommunene av selskapet Multiconsult på oppdrag fra og i samarbeid med NVE. I Kåfjord blir aktuelle steder på Spåkenes, Olderdalen, Trollvik, nedre del av Kåfjorddalen og Manndalen kartlagt.

Svein O. Leiros, ordfører i Kåfjord kommune, er glad arbeidet er satt i gang.

– Fra Kåfjord sitt ståståd er det vanvittig viktig å få området rundt Lyngenfjordbassenget kartlagt. Dette er noe vi har jobbet med for å få gjennomført, da det utgjør store kostnader for de som ønsker å bygge. Vi har jo også et aktomshetskart som ikke er særlig bra for utvikling av arealene. Det gir oss store utfordringer, sier Leiros.

Han håper at flere områder kan brukes etter at denne kartleggingsperioden er avsluttet i oktober 2018.

– Vi håper at flere områder blir friskmeldt og kan brukes til næringsaktivitet og boligbygging. Slik som det er i dag, så må private og næringsaktører ta kostnadene for å få utredet områder de eventuelt vil bruke.

I september 2010 gikk det som kjent et jordras ved Solhov i Lyngen, noe som er et eksempel på hvor viktig arbeidet er for Nord-Troms.

– Vi har hatt hendelser i regionen som har bevist at vi har utfordringer i forhold til blant annet leire-, jord- og fjellskred, så nå er det viktig at vi får dette gjennomført.

NVE: – Kan ikke kartlegge alle områdene i denne omgangen

Ikke alle aktuelle områder kartlegges da det ikke foreligger gode nok løsmassekart. Det forteller Tonny Johan Granheim, prosjektkoordinator i NVE.

– Noen områder blir ikke kartlagt i denne omgangen fordi vi ikke har gode nok løsmassekart. For eksempel er det mye vanskelig leire i Rotsund, men der kan vi ikke kartlegge nå på grunn av for dårlige løsmassekart, sier Granheim til Framtid i Nord.

I Nordreisa blir områder i Oksfjordhamn, Storvik, nedre del av Reisadalen og Sørkjosen undersøkt denne perioden.

Kontrakten til konsulentselskapet Multiconsult startet i slutten av juni og avsluttes i oktober 2018.

– Når arbeidet er avsluttes vil vi ha møter med hver enkelt kommune om hva en har kommet fram til i arbeidet, sier Granheim.

– Går ikke helt i detalj

– Etter arbeidet kan vi peke ut ut de områdene der det med stor sannsynlighet ikke kan utløses større skred, og samtidig andre områder hvor en må være på vakt. Det som blir gjort er en oversiktskartlegging, og den går ikke helt i detalj. Når dette skal behandles videre, så må man ofte gjøre nærmere undersøkelser.

– Betyr det at man må gjøre nærmere undersøkelser dersom man for eksempel vil bygge bolig på et slikt område?

– Dersom en kan si at «her er et område der det bare er fjell og liten sannsynlighet for kvikkleire», så kan man avgrense disse fra utrygge områder. Men der det er mektige løsmasser, så ligger leira som regel underst med mye sand og grus over. Da kan det være vanskelig å konstatere, og en må finne ut hvor fast leira er. Vi vil forsøke å leite opp områdene med dårlig byggegrunn, altså der leira er bløt, sier han.

Tett samarbeid

I Multiconsult er det tre ansatte som arbeider med kartlegginga, i tillegg til fire ansatte i NVE.

– NVE har prosjektansvar, koordinering, driftsoppfølging og lager kartene. Vi vil følge opp selskapet underveis, se hva de finner ut og hva vi i NVE kan gjøre videre, sier Granheim.