Stortingsrepresentant og Svs førstekandidat i Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, reiste rundt sammen med 2. kandidat Katrine Boel Gregussen.

– Man får en følelse av hva som rører seg i samfunnet og hva folk er opptatt av, sier Knag Fylkesnes.

Kandidatene deltok på stand i Nordreisa sist lørdag på formiddag. Senere dro de til Skjervøy for å dra på hjemmebesøk, samt møte Tom Vegard Kiil som driver med fiske.

Med slagordet «Kysten til kamp» vil SV i Nord og Knag Fylkesnes ta kysten tilbake til folket.

– Systemet nå er rigget for de som har tilgang på kapital. En enkel kvote koster tre millioner kroner, i tillegg må du ha båt.

– Vi ser at de som er etablerte tjener større og større verdier. Det er ikke tilrettelagt for unge og vanlige å drive med fiske. Her i Nord-Troms er det flere unge som blir rammet, sier Knag Fylkesnes.

BESØKTE: Torgeir Knag Fylkesnes besøkte fisker Tom Vegard Kiil.

Taktisk

For de som vil stemme taktisk kan SV være et alternativ i Troms. Kandidatene forklarer at under siste måling lå SV på 9,7 prosent og var framadgående, mens Frp lå på 13 prosent og var tilbakegående. Dersom trenden fortsetter vil Frp miste sin plass på Troms-benken.

Dersom SV får 2644 stemmer vil de gå forbi Frp i Troms. Dette vil i såfall være første hang på 20 år at FrP mister sin plass på Troms-benken.

– De som ønsker Frp ut må stemme SV. Der er vi som kan ta deres plass på Troms-benken, sier Boel Gregussen.

Flere hundre arbeidsplasser

SV ønsker å oppheve pliktsystemet for trålerne. Videre vil de innføre en hjemfallsmodell der kvotene som har blitt tildelt trålerne med plikt over en 20-årsperiode flyttes tilbake til kystsamfunnene.

– Dersom man gjeninnfører 140 000 tonn torsk fra trålerne til kysten vil det kunne bety 2300 nye fiskeriarbeidsplasser langs kysten. I denne regionen vil det kunne tilsvare noen hundre arbeidsplasser, sier Knag Fylkesnes.

– Vi ønsker at de verdiene som blir skapt i Nord-Norge blir i landsdelen, sier Boel Gregussen.

Fylkesnes trekker blant annet fram at SV ønsker en grunnlovsfesting av at kysten skal tilhøre folket og skal komme kystsamfunnet til gode.