Torsdag denne uken gikk Bjørnar Slettmo sin vanlige morgentur med hundevalpen Fant. Hundre meter fra huset sitt i Bilto i Reisadalen blir det brått stopp.

– Både Fant og jeg oppdager da den store ruka på stien bortfor oss. Etter dette blir han forferdelig skeptisk og begynner å kikke seg rundt. Han markerte at det har vært et dyr der, men gjødde ikke. Senere har jeg fått det forklart at dette er en typisk reaksjon på bjørn, sier Slettmo.

– Djevelsk stor kråke

Søndag leverte han inn ruka til fjelltjenesten i Nordreisa, som skal sende inn prøver til analyse. Selv er han nokså sikker på at det er bjørn.

– Det er ikke så mange alternativer. Jeg har spurt flere personer, og ut fra størrelsen på ruka er det enten en bjørn eller oppgulp fra en kråke. Men da må den kråka være djevelsk stor, ler han.

Bjørn i øvre deler av Reisadalen er i følge han ikke noe nytt.

– Det er stortsett noen som hvert år ser bjørn. Både i Punta og ved Puntastilla er det sett bjørn så sent som i fjor, og madammen har selv sett dyret da hun kom kjørende ned fra Saraelv for noen år tilbake. Da gikk det over veien.

Ikke utrygg

– Føler du deg utrygg når den vandrer så nært huset?

– Vel, egentlig ikke. Jeg måtte jo slå opp i leksikon og lese litt om bjørnen og den er jo redd folk. Det er bare hvis man havner i en situasjon og går på den når den har unge at den kan forsvare ungene sine. Ellers er den helt ufarlig, sier han.

– Men litt skummelt er det jo. Folk går å sanker tyttebær nå, sier han.

Streifdyr

Kjetil Bjørklid i Fjelltjenesten i Nordreisa har fått overlevert ruka og skal sende den til Norsk institutt for naturforskning (NINA) i Trondheim.

– Først da kan vi få et endelig svar på hvem den tilhører. Jeg har ikke lyst å spekulere i det, det er også andre dyr som spiser blåbær og skiter etterpå. Men noen superoverraskelse hadde det ikke vært om den tilhører en bjørn, sier han til Framtid i Nord.

Ifølge han eksisterer det ingen egen bjørnestamme i Reisadalen, heller ikke andre steder i Nord-Troms.

– De aller fleste bjørner er streifdyr. I Nord-Finland er det flere bjørner enn hos oss, og vi gjør jevnlige observasjoner særlig lengre innover mot Kautokeino og de siste fem årene også mot Kvænangen. I Navitdalen og i Kvænangsbotn har det vært indikasjoner som tyder på bjørn, sier han.

Ingen risiko

– Er det uvanlig at bjørnen vandrer så nært hus?

– Det er ikke så fryktelig mye bebyggelse i Bilto, mest hytter. At en bjørn labber ned der og over moen er jeg ikke overrasket over. Det er ingen kjempenyhet.

Bjørklid ønsker ikke at folk skal engste seg når de går skogs -eller bærtur.

– Det er ikke sånn at det utgjør en risiko, sier han.

INGEN RISIKO: Kjetil Bjørklid har jobbet i fjelltjenesten i Nordreisa i 32 år og har aldri sett bjørn. – Det er ikke sånn at det utgjør en risiko å gå i skogen i dalen, sier han. Foto: Arkiv