Den nylagte industrifyllingen på Kollagernesset har blitt kritisert av både Skjervøy fiskarlag og Skjervøy båtforening. De mener at den store fyllinga har sørget for mer bølger og sjø inne i indre havn – noe som medfører problemer både for yrkesfiskere og fritidsbåter.

Før sommeren ba de om at noe måtte gjøres for å hindre at bølgene følger fyllingskanten og kommer inn i havna. Ordfører Ørjan Albrigtsen sa til Framtid i Nord forrige tirsdag at man har dialog med Kystverket for å se hva som kan gjøres.

I dialog

Kystverkets regiondirektør Jan Morten Hansen bekrefter overfor Framtid i Nord at de er i dialog med kommunen for å finne ut om fyllingen faktisk forårsaker mer bølger.

– BEKLAGELIG: Jan Morten Hansen, regiondirektør for Kystverket i Troms og Finnmark, sier kommunen burde ha søkt om å fylle ut på Kollagernesset. Foto: PederOtto Dybvik

– Det er en del av Kystverkets oppdrag å drive service ovenfor kommuner med faglige råd og veiledning. Det må mer enn en påstand om dårligere rolighet før vi kan pålegge avbøtende tiltak, men Kystverket er i dialog med kommunen med formål om å få til et møte om saken, sier Hansen.

Det er bare ett problem: Kystverket har aldri godkjent fyllingen.

Det varslet Kystverket kommunen om allerede i mai:

” Tiltaket er et søknadspliktig tiltak etter havne- og farvannsloven. Kystverket har ikke mottatt søknad fra Skjervøy kommune etter havne- og farvannsloven om tillatelse til utfylling i sjø i statlig fiskerihavn”.

Med vilkår

Regiondirektør Hansen sier til Framtid i Nord at de vil pålegge kommunen såkalt «lovlig innretting».

– Det vil si at det skal søkes om tillatelse til det tiltaket som allerede er etablert. Det vil da være sannsynlig at det blir gitt en tillatelse – men med vilkår om for eksempel avbøtende tiltak hvis det viser seg at fyllingen faktisk påfører skade på havna i form av for eksempel økt urolighet, sier Hansen.

Ivaretar alle

– Hva syns du om at Skjervøy kommunen lager denne fyllingen uten å søke dere?

– Det er veldig beklagelig at det ikke søkes og at ting ikke skjer i rekkefølge. Da blir det ikke en hensiktsmessig prosess som ivaretar alle parter i en sånn sak, sier Hansen, og viser til at både Skjervøy båtforening og Skjervøy fiskarlag ville vært høringsinstanser i en slik saksgang.

– Men jeg understreker at det ikke er noen konflikt mellom kommunen og Kystverket.

Hansen sier at kommunen selv må betale for avbøtende tiltak i havna – hvis det må gjøres noe.

– Har kommunen forspilt noen muligheter for tilskudd ved å ikke ta ting i rett rekkefølge?

– De kunne ha søkt om «tilskudd til kommunale fiskerihavnetiltak» gjennom post 60. Men det er jo en behandlingstid på halvannet år og tildelingen avgjøres ved behandling av statsbudsjettet hvert år, sier Hansen.

Legger seg flat

Skjervøy-ordfører Ørjan Albrigtsen (KrF) sier at kommunen burde ha søkt Kystverket om tillatelse til å fylle ut på Kollagernesset.

– Ja, det er bare å legge seg flat. Det skulle selvsagt vært søkt i forkant og når det ikke er gjort, så er det bare å beklage. Rådmannen sørger for at dette blir formelt rett nå, sier Albrigtsen.

Han sier det viktigste nå er at man gjør de rette tiltakene.

– Det vi eventuelt skal gjøre nå i havna må være kvalitetssikret. Derfor er Kystverket koblet inn, sier Albrigtsen.

– Frykter du en økonomisk smell for kommunen nå?

– Nei, det må vi klare å stå for. De tiltakene som båtforeningen og fiskarlaget har skissert trenger heller ikke å bli dyre.

- Det er ganske alvorlig

Dag Dyrnes i Skjervøy båtforening frykter en vindfull vinter.

Han mener at problemene som båteierne på Skjervøy nå møter, med mer bølger inne i havna, burde vært unngått.

- Ja, det er en ganske alvorlig situasjon nå. Bare det blir litt østavind, så blir det masse bølger og bårer inn mot anleggene våre. Det er en markert forskjell etter at fyllinga ble anlagt og nå frykter vi faktisk for anleggene våre. Det kan bli kritisk, sier Dyrnes.

At problemene kunne vært unngått hvis kommunen hadde koblet inn Kystverket tidlig, syns Dyrnes er ekstra beklagelig.

- Hadde man bygd fyllinga på Kollagernesset litt annerledes, så hadde man unngått hele problemet.