– Skulpturelt, subtilt, frodig og stemningsfullt.

Skal du pusse opp og/eller innrede badet ditt, er dette stikkordene du bør notere deg hvis det skal bli trendy, ifølge interiørarkitekt Sigrid Aarønæs, medlem av Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres Landsforening (MNIL).

Flere trender til inspirasjon: Tenk vintage, optiske geometriske mønstre som gir badet en 3D-effekt, eller et moderne og stramt preg i kombinasjon med grønne vekster.

Velger mørkere bad

Skal du flislegge hele eller deler av badet, se etter fliser som er halvmatte til matte og steinaktige, tipser Aarønæs. De skal også være store, og gjerne ha marmor- eller betongfarge. For øvrig anbefaler hun subtile mønstre og duse farger.

– Lek med gamle mønstre og forskjellige steintyper sammen med lyst tre, sier interiørarkitekten.

Aarønæs legger til at det i dag er mange som velger mørke bad, noe som krever mer av belysningen, men kan gi en eksklusiv følelse av å være på spa. God lyssetting av badet er imidlertid noe flere strever med.

– Det er typisk å ha en plafond, altså en lampe som sitter helt oppunder taket. Dette gir en flat og uinteressant virkning. Også belysning over speilet er vanlig, men det gir en effekt av poser under øynene og belyser ansiktet ellers generelt dårlig, forteller Aarønæs.

Hun understreker at speilbelysning bør komme forfra og fra begge sider. I takket er det effektfullt med spots, eventuelt i kombinasjon med moderne lysrørarmatur.

Enkelt vedlikehold

Badekar og dusj skal ifølge trendene være enten minimalistisk eller herskapelig og romantisk. Det forteller Tom Holm, daglig leder i Sanipro AS i Trondheim, leverandør av badekar- og dusjløsninger.

Stilrene badekar og større dusjløsninger med laminert sikkerhetsglass er sikre vinnere.

– Sikkerhetsglass er blitt populært, da det ikke kan eksplodere, sier Holm.

Når det gjelder dusjkabinett, er dette rett og slett ut, ifølge Daniele Bonvicini, daglig leder i Bella som selger fliser og baderomsinnredninger.

– Det er dusjhjørner, dusjnisjer og dusjrom som gjelder, og de skal gjerne være utstyrt med store takdusjer. De som vil ha det lille ekstra, velger gjerne spaløsninger med blant annet steam og aromaterapi, sier Bonvicini.

Selv om dusj er mest populært, er badekaret et pluss hvis man har plass. Og har man ekstra god plass, er et frittstående badekar svært trendy. Badekaret kan være utstyrt med løveføtter, eller det kan være minimalistisk og utført i Corian-materiale, som beskrives som eksklusivt, slitesterkt og enkelt å vedlikeholde.

Folk flest prioriterer løsninger som er enkle å holde rene, sier Bonvicini.

– Vi selger mest integrerte vasker, da det er mest renslig. Disse er det for så vidt «in» å plassere for seg, mens oppbevaringsenheter plasseres et annet sted for at badet skal få et asymmetrisk preg.

Når det kommer til toalettet, er vegghengt mest populært, også fordi det er mest praktisk med tanke på rengjøringen. De nye teknologiske toalettløsningene er også i ferd med å bli mer populære. Etter hvert vil stadig flere toaletter bli utstyrt med automatisk spyle- og rensefunksjon som bidrar til rumpeskylling, luktfjerning og varmluftstørking.

Tør mer

I dag skal ikke badet bare være et praktisk rom. Det skal også være et sted der man kan bruke tid og slappe av, ifølge Bonvicini.

– Ikke kall det et bad, det er et område for velvære, sier han.

Bovicini mener at en blanding av ulike materialer skaper stemning på badet. Derfor skal man helst mikse og matche.

– I løpet av de siste årene har flere begynt å velge etter egen smak, og ikke etter hva de tror vil være lurt å ha den dagen de eventuelt skal selge boligen.

Det skyldes bok delvis at interiørbladene er fulle av fiskebeinsmønstre, farger og diverse mer maksimalistiske produkter som ikke har vært så vanlige i Norge før, sier han.

Tidløst, men personlig

Også Trine Midtun, stylist og rådgiver for sosiale medier i reklamebyrået Fjeldheim & Partners, mener man bør følge sin egen stil når man skal pusse opp badet. Samtidig mener hun det er viktig å tenke langsiktig i tilfelle man en gang skal selge huset eller leiligheten. Selv gikk hun inn for å en kombinasjon av personlig stil og tidløshet da hun pusset opp badet sitt våren 2016.

– Jeg valgte hvite fliser og betonggulv for å holde det tidløst. Ellers var det viktig for meg å ha muligheten til å bytte ut interiør hvis jeg skulle ønske det. Derfor har jeg for eksempel spesialbestilt ikke-fastmonterte baderomshyller, slik at det er mulig å bytte dem ut hvis det er ønskelig, sier Midtun.

Oppussingsprosessen har hun delt på sin instagramkonto og blogg «Klisjéhjemmet», der hun har fokus på interiør og styling.

– Selv om veggene på badet er hvite, gjenspeiler likevel rommet personligheten min interiørmessig. Stilen er leken, og jeg har ikke vært redd for å bruke farger. Det er håndklær, blomster, messingdusj og -kraner, i tillegg til noen fine postkort ved siden av speilet, sier Midtun.

Praktiske tips

Hun har selv vært aktiv i oppussingsarbeidet og har noen tips til hvordan man bør gå fram.

– Start gjerne med å lage en plantegning basert på mål. Deretter tegner du inn det du må ha inn på badet av nødvendigheter. Dette er det ofte lurt å gjøre før du begynner å lete etter inspirasjon på for eksempel Pinterest og drømmer deg bort i løsninger som er fysisk umulige ut ifra den plassen du har til rådighet, sier Midtun.

Selv bygde hun ut badet med omtrent to kvadratmeter for å få plass til vaskemaskin, samtidig som hun klarte å holde rommet luftig og åpent.

– Å bygge ut var en god investering hvis jeg får lyst på badekar på et senere tidspunkt, sier hun.

For de aller fleste er badet der man både starter og avslutter dagen. Derfor mener Midtun at dette er et rom som bør være både innbydende og fresht.

– Både grønne planter og stearinlys bidrar til det. Slike detaljer skaper koselig stemning, selv på et litt «shabby» bad, sier hun.