Sparebank1 Nord-Norge inviterte sist uke kvinner til Storslett i Nordreisa for en kveld med damer og pensjon som tema. Over 70 kvinner møtte opp for «Damenes aften» på Bios café og fikk med seg foredrag om ulike temaer som omhandlet kvinner og sparing.

Over 70 påmeldte

– Det er tydelig at dette er et tema som interesserer kvinner i Nordreisa. Aldri har vi hatt større pågang på noe arrangement før. Vi hadde 76 påmeldte til 70 ledige plasser, og vi måtte dessverre si nei til flere som ønsket å delta, opplyser banksjef Hege Olaussen.

Hun legger til at banken kommer til å kjøre et lignende opplegg på flere steder i Nord-Troms, slik at det vil bli flere muligheter for de som vil høre mer om dette.

Advokat, Cecilie Drechler, fra Tromsø snakket om de økonomiske kvinnefellene, mens finansiell rådgiver Sandra Hallen snakket konkret om hvordan man kan spare til pensjon.

vekker: Hanne Lunde Vangen lærte mye om pensjon og sparing i løpet av kvelden.

Hanne Lunde Vangen fra Nordreisa var en av de som deltok på arrangementet, og hun fikk seg en skikkelig vekker.

– Jeg gikk derfra i sjokktilstand, men det var på en god måte, ler Lunde Vangen.

Menn tenker langsiktig

Det er flere ting som påvirker pensjonen man får utbetalt når man er ferdig i arbeidslivet.

– Mange kvinner jobber i reduserte stillinger for å være hjemme med barn og tar ut permisjon, det taper man masse i pensjon på. Det er viktig at man legger en plan med samboer for å sammen spare til pensjon for den som er hjemme, sier Lunde Vangen.

Ni av ti minstepensjonister er kvinner, og kvinner sparer i mindre grad selv til pensjon enn det menn gjør. En undersøkelse Respons analyse har gjort for Sparebank 1 viser at kvinner i større grad er usikre på pensjon som tema. Det opplyser Sparebank 1 på deres nettsider. To av tre kvinner vet ikke hvor mye arbeidsgiver sparer for dem i pensjon, mens bare 43 prosent av mennene oppgir det samme.

– Menn har en mer planmessig tilnærming til sparing. De tenker kanskje mer langsiktig. Advokaten nevnte at mannfolka sparer og tar varer på familien, mens vi bare diller og daller med maling og sånn, ler Lunde Vangen.

Ubehaglig tema

Lunde Vangen eier bolig sammen med samboeren. Mange par bor sammen uten samboerkontrakt, og i mange tilfeller har kvinnen flyttet inn i mannens hus. Drechler kom med flere eksempler der kvinnen i et forhold har tapt stort etter samlivsbrudd fordi hun ikke har sikret seg økonomisk. Derfor ble samboerkontrakt trukket fram som en svært viktig avtale.

– Jeg tror det var mange som fikk litt panikk iløpet av kvelden. Advokaten sa vi må våkne opp fra tornerosesøvnen. Kvinner må sikre seg selv og spare.

En samboerkontrakt sikrer også begge parter dersom den ene skulle falle bort. Som samboere er det ingen lover som regulerer det økonomiske fellesskapet slik det er for ektepar. Kvinner og menn bruker tradisjonelt penger ulikt i et fellesskap.

– Mens menn sparer bruker vi kvinner pengene på klær til barna, maling og på dagligvarer. Det var noe jeg kjente meg veldig igjen i, og det er penger du ikke kan få igjen på noen måte.

Selv har ikke Lunde Vangen og samboeren samboerkontrakt, men de hadde planlagt å skrive en.

– Vi utsatte det hele tiden, det er så mye å sette seg inn i. Papirene ble bare liggende under stuebordet og til slutt kastet jeg bare papirene. Men det er en litt ekkel tanke og et ubehagelig tema. Det føles som man planlegger for noe man ikke ønsker skal skje, enten at det blir brudd eller at en dør.

Pensjonssparing et fremmedord

Lunde Vangen sier hun skulle ønske hun hadde vært klar over alt dette da hun var 18 år gammel.

– Jeg skulle ønske at det hadde vært fokus på dette i skolen. At man kanskje hadde hatt en økonomitime bare om pensjonssparing.

Hun sier selv ordet 'pensjonssparing' nesten har vært et fremmedord.

– Jeg har forsøkt tidligere å sette meg inn i det, men så har det vært så mye og vanskelig, og så ender det med at man legger det fra seg og utsetter det.

Lunde Vangen tror et slikt arrangement også hadde vært nyttig for menn.

– Spesielt når så mange kvinner jobber redusert for å være hjemme med barn. Det kan være greit for menn å vite at nå taper samboeren på å være hjemme med barna. Og når én taper penger i forholdet taper begge på det. Man bør jo se på hvordan sikre hverandre sammen.

De økonomiske kvinnefellene

  • Sparefella: Sparer mindre og dårligere enn menn

  • Boligfella: Sikrer ikke eierskap i egen bolig

  • Yrkesfella: Snittlønnen til kvinner er lavere enn for menn og en av tre kvinner jobber deltid.

  • Permisjonsfella: Hvert år i arbeid teller. Er du hjemme lenge med barn påvirker det din pensjon.

Kilde: SparBank1

Advokat Cecilie Drechler sa til de oppmøtte at kvinner må våkne opp fra Tornerosesøvnen. Foto: Privat