Prosjektleder Jorunn Nyheim i Lyngen-løftet fikk innvilget 188.000 kroner til innkjøp av elektriske sykler. Samlet støtte fra Miljøverndirektoratet er på 550.000 kroner i klimasatsmidler.

Tore Larsen på Elektro-Sport på Lyngseidet har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av utleie av ti el-sykler og fem vanlige sykler.

– Et fantastisk tiltak, som Lyngen er nokså alene om. Dette handler om klima, miljø og folkehelse, momenter som vektlegges i samfunnsdelen i kommuneplanen, forteller Jorunn Nyheim.

Kommunestyret har vedtatt at lokalbefolkningen betaler 100 kroner i dagsleie og besøkende må ut med 290 kroner.

Kvalitet

Tore Larsen opplyser at syklene i startfasen må hentes og leveres tilbake i butikkens åpningstider.

Syklene skal plasseres i en ny garasje, som forhåpentligvis står klar i slutten av måneden på tomta ved siden av forretningen.

– Kommunen kjøpte kvalitetssykler. El-syklene brukes primært på landeveien. Vanlige sykler brukes normalt i terrenget.

– Hvordan er kapasiteten på batteriene?

– De holder i ti mil. Blir batteriet flatt, er det bare å sykle videre på gammelmåten, forsikrer Tore Larsen.

Sitter i front

Jorunn Nyheim er stolt over at Lyngen kommune setter seg i front i tilrettelegging for bruk av el-sykler.

– Et fremtidsrettet tilbud. Flott at vi kan tilby både lokalbefolkningen og turister noe nytt. Jeg er sikker på at mange vil benytte seg av muligheten for å sykle i Lyngen.

– Hvilken rolle har Elektro-Sport?

– De har ansvaret for drift og vedlikehold av syklene. Butikken fører oversikt over hvem som har leid syklene, sier Jorunn Nyheim.

Miljøvennlig

Ordfører Dan-Håvard Johnsen (LTL) er glad for at Lyngen er en foregangskommune for et fremtidsrettet og miljøvennlig alternativ.

– Morgendagens turister vil oppsøke opplevelser. Nå får de en flott mulighet til å sykle i Lyngen. Noen stier er tilrettelagt for sykler. Terrengsykling vokser i popularitet, påpeker Johnsen.