Samenes Folkeforbund (SFF) har levert klage og krever omvalg i tre valgkretser til Sametinget.

- Klagen dreier seg om hvordan Sametinget behandlet partiet før valget. Det ble begått flere formelle feil ved bruk av det norske og samiske navnet på partiet på valglistene, sier Stein-Are Olsen fra Gaisi valgkrets.

Han har eksempler på at norsktalende velgere ikke oppdaget SFF-lista fordi det samiske navnet stod øverst.

Brudd på valgloven

SFF stilte til valg i Gaisi, Østre og Vesthavet. Et eventuelt omvalg vil barer skje i disse områdene.

- Jeg tror vi har en dårlig sak, men vi ønsker uansett å belyse problemstillingen. Valgloven er brutt. Spørsmålet er hvor alvorlig bruddene er, sier Stein-Are Olsen.

Vil ikke spekulere

Avdelingsdirektør Ravdna Buljo Gaup på Sametinget bekrefter at klaget er levert innen tidsfristen.

Ann-Mari Thomassen er leder for Forberedende fullmaktskomite, som skal behandle klagen fra SFF.

- Jeg vil ikke spekulere i hva som blir utfallet av klagen, sier Thomassen.

Hun opplyser at Forberedende fullmaktskomite sin oppgave er å gjennomgå alle dokumenter som er kommet fra opptellingsvalgstyrene i hver enkelt valgkrets. Komiteen gjennomgår også alle klager som er sendt inn i rett tid dersom de har noe å si for fullmaktsavgjørelsen. Til sist skriver komiteen en konklusjon og en innstilling til vedtak om fullmaktene for representantene og vararepresentantene kan godkjennes.

For første gang

- Det sentrale spørsmålet er om feilen får avgjørende betydning for utfallet av hvem som velges inn på Sametinget. Jeg kan ikke huske at i løpet av mine år på Sametinget at noen har krevd omvalg, sier komiteleder Ann-Mari Thomassen.

Det nyvalgte Sametinget er samlet fra 9. til 13. oktober i Karasjok. Kongen og Kronprinsen er til stede onsdag 11. oktober under den offisielle åpningen av Sametinget.