Søndag ettermiddag omkom Eldbjørg (61) og Bjørnar Jonassen (63), og Eldbjørg Jonassens mor, Ester Mortensen (85), i en fatal biluklykke ved Slettnes i Storfjord.

Ekteparet Jonassen var to ruvende skikkelser i Kvænangen, og etterlater seg dype spor i den lille kommunen med like over 1.200 innbyggere.

– En tragedie

Inne på kafferomme på Kvænangen Rådhus er det tent et stearinlys midt på det store bordet. Rundt det sitter ansatte fra ulike etater, alle tydelig preget.

– Eldbjørg og Bjørnar var jo to bautaer her, sier en av de ansatte.

– Hun var akkurat starta som en del av flyktningetjenesten, men alle kjente henne jo fra før.

– Jeg husker hvordan hun kom inn på avdelinga, la armen om meg og sa at nå måtte jeg bli med og hjelpe henne litt. Og så gjorde vi jo det, og så fikk vi vaffel.

– Og like bak henne kom alltid Bjørnar, enten som sjåfør på bussen hun hadde samla inn penger til eller på el-sykkelen. De var unike.

Den lille gjengen av kommunalt ansatte er stille. Det funkler av tårer i øynene når de beveget snakker om ekteparet og hendelsen.

– Jeg var på butikken i sted, og på oppslagstavla hang det plakater over ulike arrangementer som skal være. Tre av disse var påført «AVLYST». Og det er ikke bare fordi det er sorg, men fordi Elbjørg var ildsjelen som hadde hengt de opp. Hun hadde en finger med nær sagt over alt.

– Ingen å miste

Inne på ordfører Eirik Losnegaard Meviks kontor ringer telefonen kontinurlig. Det kommunale kriseteamet er i sving, samtidig som mange ringer bare for å snakke med ham.

– Dette er ei tid der vi må stoppe og opp ha tid til hverandre, sier Losnegaard Mevik.

– Og det er kvænangsværingene gode til. I dag har jeg sett hvordan man under minnestunda sa noen ord, ga hverandre varme klemmer og var stille sammen. Som tilflytter til kommunen, ser jeg at vi er gode på det mellommenneskelige her.

PREGET: – Eldbjørg var den utadrettede kapasiteten, med ideene og driven. Bjørnar kom etter og fikset, satte i verk og grep fatt i det som skulle gjøres. De to utfylte hverandre, og det er et tomrom som aldri vil fylles, sier ordfører Eirik Losnegaard Meviks. Foto: Kjetil Nielsen Skog

Ordføreren er tydelig preget av hendelsen. Ekteparet Jonassen var markante skikkelser, og selv om Eldbjørg var den synlige, sier Losnegaard Mevik at også mannen var en meget viktig støtte.

– Eldbjørg var den utadrettede kapasiteten, med ideene og driven. Bjørnar kom etter og fikset, satte i verk og grep fatt i det som skulle gjøres. De to utfylte hverandre, og det er et tomrom som aldri vil fylles.

Mandag ettermiddag arrangerte kommunen og kirken åpen kirke. Onsdag skal det være minnestund.

– Vi legger også ut kondolandeprotokoll på servicekontoret slik at folk kan skrive en hilsen.

Kommer sammen

Ordføreren sier han kjenner og ser at hendelsen har preget folket.

– Folk kommer hit til rådhuset, til Servicekontoret og til Gargo og sykehjemmet. De søker sammen, og da må vi legge til rette for det. Ett er den formelle rollen, der vi etablerer kriseteam og følger om slik vi skal, men så er det den uformelle delen, den som handler om en klem og litt tid til hverandre. Og der er folket i Kvænangen ekstre flinke.

Søndag omkom Elbjørg (61) og Bjørnar Jonassen (63) og Ester Mortensen (85) i en trafikkulykke i Storfjord. På bildet er ekteparet Elbjørg og Bjørnar sammen med sitt barnebarn. Ester Mortensen var moren til Elbjørg Jonassen. Foto: ARKIVFOTO