For fire år siden viste badevekta 150 kilo. Det var da Espen André Henriksen bestemte seg for at slik kunne det ikke fortsette. I dag har han klart å kvitte seg med de overflødige kiloene. Espen begynte å bevege seg samtidig som han la om kostholdet.

Men reisaværingens historie er ikke unik. Mange sliter med en hverdag der antall spiste kalorier er større enn antall forbrente kalorier. Nå har Henriksen bestemt seg for å dele sine erfaringer og hjelpe andre som kan tenke seg en hverdag med bedre helse og økt livskvalitet.

Nå er Henriksen en av lederne for det nye turtilbudet «Aktiv på dagtid» i Nordreisa.

Tungt å kle på seg

– En morgen jeg skulle kle på meg sokkene, kjente jeg hvor tungt det var. Selv en så enkel oppgave gjorde meg andpusten. Det var den dagen jeg bestemte meg for å gjøre endringer. Jeg bestemte meg der og da. Jeg startet den dagen med å gå en tur i fjæra i Nordkjosen, sier Henriksen i en pressemelding.

Han stilte krav til seg selv om å alltid være mer aktiv enn dagen før.

– Gjorde jeg det samme, eller mer enn dagen før, så jeg på dagen som en suksess.

EN TUR HVER UKE: Turledere for «Aktiv på dagtid» er (f.h.) Marita Berg, Espen André Henriksen og Gro Vollstad Pedersen. Turtilbudet er rettet mot personer som ønsker å komme i bedre form og få økt livskvalitet ved å gå turer sammen med andre. Foto: NORD-TROMS FRILUFTSRÅD

– Kjipt i starten

– Jeg visste at dette kom til å gi resultater. Vekta ville gå ned dersom jeg klarte å holde meg til planen, og samtidig la jeg om kostholdet. Jeg legger ikke skjul på at det var kjipt i starten. Det går greit å holde vekta når jeg klarer å holde meg til planen.

– Hva vil du si til andre som sliter med samme og som lurer på om Aktiv på dagtid kan være noe for dem?

– Det viktigste er å komme seg over sin egen dørstokk – den som klarer det er godt i gang. Når man i tillegg har andre å støtte seg til og være aktiv sammen, blir det hyggeligere, samtidig som oppgaven blir enklere, sier Henriksen.

NÆRMILJØET: Gåturene arrangeres i området rundt Sørkjosen og Storslett, der turveier vil bli mye brukt. Prosjektet er et lavterskeltilbud. På bildet er Ivar Olsen, som var med på turen gjennom lysløypa i Sørkjosen. Foto: NORD-TROMS FRILUFTSRÅD

Tingvoll: – Et godt forbilde

Hugo Tingvoll i Nord-Troms Friluftsråd er glad for at Espen ønsker å være med som leder i Aktiv på dagtid.

– Det er så bra med Espen som vet hva det dreier seg om. At han i tillegg er ung, gjør det ekstra bra at han blir med. Kanskje er det andre som Espen som sliter med usunn helse og som har lyst til å bli med på de ukentlige gåturene når de hører hans historie, sier Tingvoll i pressemeldingen.

Aktiv på dagtid er ikke bare for de som sliter med overvekt.

– Vi ønsker at dette skal være et tilbud for mange som ønsker å komme i bedre form, og som vil oppnå økt livskvalitet gjennom fysisk aktivitet i det fri. Dette er et lavterskeltilbud der vi ønsker å ha med mange. Kanskje noen er langtidssykemeldt og kan komme raskere tilbake i jobb gjennom mer fysisk aktivitet.

Tingvoll mener det er ekstra viktig å opprettholde gode vaner i vinterhalvåret.

– Da vi startet opp i forrige uke, hadde vi med personer med ulik bakgrunn. Det er slik vi vil at det skal være. I tillegg til Espen, vil også Gro Vollstad Pedersen og Marita Berg være turledere. Spesielt nå når vi beveger oss inn i den mørke årstiden, er det viktig å opprettholde de gode vanene, sier Hugo Tingvoll.

Ellinor Olsen ble med på den aller første turen i Aktiv på dagtid. Den ble gjennomført i forrige uke. På bildet balanserer hun på en stokk. Foto: NORD-TROMS FRILUFTSRÅD