Norsk Bonde- og Småbrukarlag er positive til økningen i bevilgningene til tømmerkaier og skogskaier.

– Dette vil gi muligheter for økt avvirkning i skogen, noe som er viktig både for den enkelte skogeier og som et bidrag til fremme bioøkonomiske aktiviteter, sier leder Merete Furuberg i en pressemelding.

De er også fornøyde med at bevilgningen til bioøkonomistrategien har fått en økning på 10 millioner kroner.

Samtidig er Norges Bonde- og Småbrukarlag svært kritiske til at regjeringen ikke bevilger midler til å kompensere for bortfallet av eksportstøtte. I vår ble det gjort politiske vedtak om å øke den tollfrie importkvoten på ost fra EU. Økninga i denne kvoten tilsvarer produksjonen på omtrent 70 gjennomsnittlige melkebruk. Stortinget vedtok derfor å be regjeringa om å fremme kompenserende tiltak i statsbudsjettet 2018.

I tillegg er kvoten på import av storfekjøtt tredoblet.

– Nedskaleringen av jordbruksproduksjonen vil bety et vesentlig bortfall av inntekter for norske bønder. I tillegg mener Norsk Bonde- og Småbrukarlag at det må være flaut for næringspartiet Høyre å avlyse innføringen av et investeringsfond, som ville satt jordbruket i stand til å gjennomføre nødvendige investeringer for å redusere utslippet av klimagasser.

Furuberg mener det er uakseptabelt at Landbruks- og matdepartementet foreslår å fjerne støtten til organisasjoner.

– Disse organisasjonene er viktige bidragsytere inn i den store debatten om utviklingen av jord- og skogbruk i Norge, sier Furuberg.

Furuberg mener også at finansieringa for FKT-midlene må økes i forhold til det som er foreslått.