Nordreisa Sanitetsforeningen har flyttet fra det gamle Sanitetshuset og inn i nye lokaler i første etasje av Elveland boligpark.

I juni 2016 solgte Nordreisa Sanitetsforening det gamle sanitetshuset for 4,8 millioner kroner på Storslett.

Lokale penger

– Vi måtte gjøre noe. Vi kunne ikke fortsette å være i det gamle bygget og vi ville gjøre foreningen mer tilgjengelig, sier Liv Barstad Andersen.

Kjøp av nytt bygg var en stor satsing og svært viktig for damene. Dersom foreningen hadde blitt lagt ned ville pengene blitt sendt til Sanitetsforeningen sentralt.

– Det var viktig for oss at pengene ble i Nordreisa, siden det er her pengene er samlet inne, sier Ragnhild Bergmo.

Foreningen har for tiden opp mot 50 betalende medlemmer, og gleder seg nå til å ønske nye og gamle medlemmer velkommen til Saniteten, som det nye lokalet blir kalt.

Alt i endring

Sanitetsforeningen ønsker alle som er litt nysgjerrig til å komme innom.

– Dette er for alle sammen som har lyst til å bidra. Man bestemmer helt selv hvor aktiv man vil være, eller man kan stikke inn med ideer, sier Oddbjørg Jensen.

– Nå er alt i endring, så nå er helt ypperlig for nye medlemmer å bli med. Vi vil gjøre sanitetsforeningen mer trendy! Sier Silje Alver Kaasen.

Ønsker innspill

Det nye bygget kjøpte de for 3,2 millioner kroner. Lokalet ligger like over E6 fra det gamle Sanitetshuset. Selv om de ikke har flyttet langt sier de selv at det nye lokaler er mye mer tilgjengelig og tilrettelagt.

– I det gamle bygget måtte man ned en trapp og det var gammelt. Det var svært tungvint og det var ikke alle som kom seg ned i den gamle kjelleren, sier Barstad Andersen.

– Her er det mulig å komme med både rullestol og barnevogn, sier Else Giswold.

Lokalet har god plass som er egnet for selskap og foreningen skal ha lokalet tilgjengelig for utleie. I tillegg til god plass på kjøkkenet og stor plass for langbord, har lokalet uteområde med utsikt mot Storslett bru og Reisaelva.

Foreningen vil fortsette med aktiviteter de har arrangert tidligere, der i blant møter og sanitetskafé, men de ønsker innspill på hva de ellers kan bruke lokalet til.

– Vi må finne ut hva vi skal bruke lokalet til, så vi ønsker alle innspill, sier Ragnhild Henriksen.

– Og som medlem bestemmer man helt selv hvor mye man vil engasjere seg. Man trenger heller ikke være betalende medlem for å bidra med innsats, sier Ragnhild With.

Sjokkert over innsatsen

Nordreisa sanitetsforening markerte 100 års-jubileum i 2015. Siden 1915, sett bort fra krigsårene da foreningen lå nede, har sanitetsdamene drevet frivillig arbeid i Nordreisa for å hjelpe andre.

Foreningen får inn penger gjennom blant annet loddsalg, vaffelsalg, salg av fastelavensris, og medlemskontingent. De har alltid hatt som formål å bidra til lokalsamfunnet. I 2016 gav foreningen gaver for til sammen 455 163 kroner. 325 400 kroner gikk skihuset i Saga, hvert år gir de 10 000 kroner til Ole Bok-prosjektet, de har også bevilget omtrent 17 000 kroner til smertepumpe til sykestua på Sonjatun. Foreningen strikker også babysokker til nyfødte reisaværinger som blir utdelt på fødestua.

– Jeg ble helt sjokkert da jeg fikk vite alt det denne foreningen har bidratt med. Det er noen skikkelig flinke damer som er her! Sier Alver Kaasen, som er en av de nyere medlemmene i foreningen.

– De har nok vært litt forsiktige med å skryte av seg selv. Det må vi gjøre noe med, smiler With.

moderne lokale: Det nye lokalet på Elvelandet er romslig og egnet for selskap.
tilgjenglig: Sanitetsdamene gleder seg over at det nye lokalet er tilrettelagt for flere brukere. Hit kan personer med rullestol eller barnevogn enkelt komme seg til.