Ukens kombinasjon kan med rette kalles et eksperiment. Jeg har aldri smakt surøl sammen med eple og mandelkake før, og det er gøy. Utgangspunktet for kombinasjonen er antakelsen om at drikker og matretter som ligner hverandre, passer godt sammen. Mer om det senere.

Lindheim Ølkompani, som holder til i Gvarv i Telemark, tilhører eliten av nyere norske bryggerier. De lager klassisk øl med inspirasjon fra Belgia og Amerika, gjerne med sin egen eplekjekke tvist. Produktene hevder seg godt i konkurranse med verdens beste øl, og bryggeriet er helt i toppen av de viktigste internasjonale bryggeri-rangeringene.

Lindheim Friendship series Wild and Mild (varenr. 7722102, kr 95,00, bestillingsutvalget) er laget i samarbeid med bryggerne fra Crooked Stave Artisan Beer Project i Denver, Colorado. Ølet ble brygget høsten 2015 med vann, malt, havre, humle, laktiske bakterier og 40 prosent lokal eplejuice. Dette er et friskt og komplekst surøl med moderat bitterhet. Det ble først tappet på flaske i mars 2017 etter et langt opphold i eikefat.

Ølet har en helt vill syrestruktur som balanseres av sødme fra malt og godt integrert alkohol. Det er smaksrikt og lett på samme tid. Malt, epler, gjær og krydderne fra eikelagringen gir en spennende smakspalett.

Mat- og drikkekombinasjonen som jeg eplekjekt hadde lagt opp til, hvordan gikk det så med den? Kaka inneholder mye friske epler, og den er ikke så veldig søt i seg selv, og som antatt harmonerte eplesmaken i ølet med eplesmaken i kaka. De litt funky smakene fra villgjæringen og fatene plukket opp smaken av mandler på en utmerket måte. Kombinasjonen er riktignok på den friske siden, men egentlig ganske vellykket – om jeg tør si det selv.