Dette er noen av de raskeste og mest lyssterke meteorene fra samtlige meteorsvermer. Det opplyser astrofysiker, Knut Jørgen Røed Ødegaard, og science fiction-forfatter og vitenskapsformidler, Anne Mette Sannes, i en pressemelding.

Verdt å få med seg

Den årlige meteorsvermen Orionidene er forbundet med Halleys komet, som er en kortperiodisk komet som er synlig fra Jorden omtrent hvert 76. år. Flere titalls stjerneskudd oppstår hver time når  partikler fra kometstøvet treffer jordatmosfæren.

Svermen kan enkelte år komme helt opp i 80 meteorer i timen, mens det andre år opptrer rundt 20–30.

-  I år estimeres det å bli ca. 20-25, altså i den lavere delen av skalaen men likevel verdt å få med seg!

Astrofysikeren og vitenskapsformidleren opplyser at meteorsvermen varer omtrent en uke i slutten av oktober, og omtrent hvert 12. år kan meteorene opptre i et antall på 50–80 per time på grunn av forstyrrelser fra Jupiters tyngdekrefter.

Tips for hvordan observere svermen:

Still deg opp på et sted med minst mulig lysforurensning og se mest mulig rett opp, du trenger verken kikkert eller teleskop.Det aller beste tidspunktet for å observere svermen er fra midnatt og frem til himmelen begynner å lysne natten mellom 21. og 22. oktober, og i år vil ikke månelyset være til hinder for å observere siden den svært tynne nymånesigden vil ha gått ned lenge før meteorene er på sitt beste. Men det er også mulig å se svermen i hele perioden fra 15–29 oktober så lenge månelyset ikke er til hinder.