I landets mange skianlegg gjør man seg klar til å åpne for en ny sesong. Snømagre vintre flere steder de siste årene har gjort at forarbeidet har blitt ekstra viktig. Når man ikke kan stole på snø fra oven, finnes det andre løsninger.

– Den tydeligste utviklingen i alpinanleggene de senere årene er nye snøkanonanlegg, sier Henning Reinton, redaktør i Fri Flyt.

Snøkanonene gjør sesongen mer forutsigbar, med åpning i november for de fleste.

– Jeg tror de ser at dette må gjøres for at de skal kunne holde på de neste ti til tjue årene. Ny teknologi gjør at man kan få ut mye snø på et par frostnetter. Samtidig er dette en tung investering. Det koster i strøm, i persontimer og i innkjøp.

Hafjell har for eksempel investert nærmere 100 millioner kroner i nye snøkanoner de siste årene.

Eiendomsprosjekter

Reinton trekker også fram en annen trend som han mener har blitt dominerende de senere årene.

– Det virker som mange anlegg ser på seg selv vel så mye som eiendomsprosjekter som skianlegg. Få nye heiser er bygd på 2000-tallet. I stedet har overnattingstilbudene blitt bygd ut. Det kan virke som mange tenker på stedene mer som destinasjoner enn som rene skianlegg.

På utstyrsfronten mener Reinton at det er en tendens til at vanlige alpinski er på vei tilbake.

– I tillegg er toppturmarkedet i vekst. Mange anlegg kommer med egne oppovertraseer. Her er sikkerhet viktig, så folk ikke går opp samme sted som andre kjører ned. Det settes for eksempel opp gjerder for å skille ut løypene. Mange driver også med utleie av utstyr til dette, slik at folk kan prøvde det før de eventuelt investerer i utstyret. Det er en bra måte å få en introduksjon til toppturer på.

Legger til rette

Det er også mange anlegg som legger bedre til rette for frikjøring utenfor de preparerte løypene.

– Mange tynner ut skogen, slik at det skal bli lettere og artigere å kjøre løssnøen.

Reinton trekker fram ett grunnleggende skille når det gjelder skianlegg.

– De som holder åpent hver dag, og de som bare er helgeåpne. Sistnevnte er gjerne såkalte hytteanlegg, med en T-krok eller to. Det er også et stort skille i omsetning mellom de ti største og resten. Store skisentre har ofte gode tilbud til alle. De har råd og plass til å satse på alt.

TUNNEL: På Hafjell har de bygget en tunnel for skikjørere, slik at det blir enklere forbindelse mellom bakkene når det er konkurranser i Olympialøypa.
STØRST: Trysil er landets største alpinanlegg. I løpet av forrige sesong solgte de over én million dagspass. FOTO: Halvard Alvik / NTB scanpix / Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix
POPULÆRT: Hemsedal har de senere årene hatt 600.000 gjester i løpet av sesongen. FOTO: Erik Johansen / NTB scanpix / NTB scanpix Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
HVIT SOM SNØ: Hovden alpinsenter har blant annet tynnet ut skogen før sesongen, slik at det skal bli bedre forhold for løssnøkjøring. FOTO: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix