Ved utgangen av tredje kvartal bodde det 15.922 til sammen i de seks Nord-Troms-kommunene ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er en nedgang på 40 innbyggere siden årsskiftet. De to kommunene som bidrar i positiv retning på totaltallet er Nordreisa med pluss 13 og Kåfjord med to i pluss.

Minus 38

Resten går det tilbake med, selv om det bare er snakk om tre i minus i Lyngen, fem i Kåfjord og ni i Skjervøy. Og i Storfjord har det vært stor nedgang. Senest i 2016 økte folketallet i kommunen med 25, men hittil i år har det blitt 38 færre innbyggere i Nord-Troms sørligste kommune. Per 1. oktober bodde det 1.852 personer i kommunen - mot 1.890 ved årsskiftet.

Det betyr at to prosent av hele Storfjords befolkning er borte i løpet av året. 98 utflyttinger er registrert per 1. oktober og da hjelper det ikke helt at 63 personer har flyttet til kommunen i samme periode og at fødselsunderskuddet er på bare tre.

Flere som dør enn som fødes

Og akkurat negative tall i fødselsoverskuddet er ikke spesielt for Storfjord. I samtlige kommuner i Nord-Troms så dør det flere enn det blir født. Ingen av kommunen har fødselsoverskudd så langt i år og verst er det i Lyngen og Skjervøy der det har dødd dobbelt så mange som det har blitt født i år - 13 mot 26 i Lyngen og 14 mot 26 i Skjervøy. Kvænangen har minus åtte, Kåfjord minus fem og Nordreisa er én i minus.

Troms totalt har vokst med 690 personer så langt i år. Og den veksten må fylket takke Tromsø for. Fylkeshovedstaden har vokst med 887 innbyggere i år. Andre kommuner som går i pluss er blant annet Salangen (+13), Torsken (+18), Dyrøy (+35) og Ibestad (12),

Størst nedgang i folketallet i Troms er det Lenvik (-78), Skånland (-47) og Kvæfjord (-40) som har.