– Vinterhalvåret synes jeg er den beste tiden å reise på. Utenom Europa er været rundt i verden stort sett på sitt beste da, og man slipper unna mørket og kulden hjemme en stund, sier Renate Sandvik, som står bak bloggen renatesreiser.com og har besøkt 94 land.

– Har man først fått smaken på å reise, kan det være vanskelig å slutte, sier hun.

Sikkert er det i hvert fall at stadig flere nordmenn reiser på ferie, noe som bekreftes av tall fra både Statistisk sentralbyrå (SSB) og reisebyrået Ticket.

– Vi reiser mye, mye mer, sier Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket, som er Norges største feriereisebyrå. De selger reiser fra de ledende charter- og reisearrangørene, cruiserederier, flyselskap og hotell.

Storby mest populært

Tickets ferske bookingstatistikk viser en økning på totalt 27 prosent for vinteren 2017-18, sammenlignet med i fjor. 56 prosent flere personer har bestilt reise til en storby. Wolff Andresen tror det skyldes at storbyer kan gi mange opplevelser på kort tid.

– Man kan gjøre mye på et par dager, og trenger ikke bruke så mye ferie for hver reise. Mange spennende storbyer ligger dessuten i relativt kort avstand fra Norge, og lave priser gjør at det også er mulig for flere å komme seg ut i verden, sier hun.

Videre har 43 prosent flere bestilt rutefly til denne vinteren sammenlignet med i fjor.

– Rutefly øker fordi flere vil reise mer. Rutefly er mer fleksibelt enn charter, og mange vil selv bestemme hvor lenge de skal være borte. Dette henger også sammen med at stadig flere vil ha storbyferier og kortere ferier, og da må de nødvendigvis bruke rutefly. Dessuten har snittprisen på flybillettene gått ned, og tilbudet er stort, sier Wolff Andresen.

En ny SIFO-undersøkelse (bestilt av Ticket) viser dessuten at litt over halvparten av oss planlegger å reise utenlands i vinter, og at det er de over 66 år som er aller ivrigst.

Flest lange utenlandsreiser

Også Statistisk sentralbyrås (SSB) reiseundersøkelse viser en økning i nordmenns reiselyst. Lange feriereiser (over fire netter) har steget kraftig (27 prosent) siden 2004, og det er utenlandsreisene som trekker opp. Nordmenn tok også flere yrkesreiser i 2016. Yrkesreiser utenlands økte med 32 prosent, mens yrkesreiser innenlands hadde en liten nedgang på 5 prosent fra 2004.

– Tall fra SSBs Grensehandel viser at både dagsturer til utlandet og grensehandel økte sammenlignet med 2004, forteller Jinghui Lysen, seniorrådgiver i SSB.

Man ser også en gradvis, liten økning i korte feriereiser utenlands (en til tre overnattinger), og en nedgang i korte feriereiser innenlands, i perioden 2004 til 2016. Fra 2004 til i dag har den samlede økningen i antall reiser vært på omtrent 5 prosent. Siden undersøkelsen er gjort på et utvalg av befolkningen – slik for øvrig Tickets også er – er det imidlertid en viss usikkerhet tilknyttet tallene.

– Tallene i reiseundersøkelsen viser at nordmenn reiser mer enn før, men usikkerheten i resultatene tilsier at man bør bruke tallene med varsomhet, forteller Jinghui Lysen, seniorrådgiver i SSB.

De fleste av oss reiser naturlig nok i tredje kvartal, altså mellom juli og september, som inkluderer fellesferien.

Europa, så Asia

På en soleklar førsteplass i Tickets statistikker over vinterreisemål ligger Kanariøyene, med 93 prosent av alle charterbestillinger. Det stemmer overens med at den største motivasjonsfaktoren nordmenn har for å reise på ferie, er ønsker om sol og varme, ifølge SIFO-undersøkelsen. Gran Canaria troner øverst, deretter Tenerife, tett etterfulgt av London.

– London er alltid populært, og folk vender stadig tilbake. Jeg tror det skyldes en kombinasjon av kort reisevei og gunstige billettpriser, samt at byen har noe for alle, sier Wolff Andresen.

Snittprisen på rutefly totalt har sunket med åtte prosent siden i fjor. SIFOs intervjuer viser at prisen er den viktigste faktoren når man velger fly.

Etter Europa som favorittreisemål, følger Asia, der Thailand er desidert på topp.

Fakta om undersøkelsen

Rapporten Ticket Collection gjennomføres to ganger i året. Til grunn for rapporten ligger Tickets bookingstatistikk, en undersøkelse SIFO har gjennomført på oppdrag fra Ticket (denne gangen av et riksrepresentativet utvalg på 1026 respondenter), samt intervju med Tickets produktsjefer, reiseselgere og reisearrangører. Topplister og reisestatistikker er basert på bookinger hos Ticket fram til 16. oktober, med avreise 1. november 2017 til 30. april 2018.

Ti på topp reisemål – senhøst, vinter og vår

1. Gran Canaria

2. Bangkok

3. Tenerife

4. London

5. Amsterdam

6. Phuket

7. Manchester

8. Paris

9. München

10. Alicante

Kilde: Tickets bookingstatistikk. Booket t.o.m. 16.10.17. Avreise 1.11.17-30.4.18.

Reisebloggernes vinterreisetips

Mette Solberg Fjeldheim er reiseblogger, gründer av www.reiselykke.com og frilansskribent. Hennes beste tips til vinterreiser går litt utenfor allfarvei.

– For tiden er jeg på Sri Lanka, et land jeg har reist rundt i også tidligere. Denne øya har så utrolig mye å by på: fantastisk landskap med variert og spennende natur. Mye kultur og historie, god mat, fine mennesker og et mangfoldig dyreliv. Og selvfølgelig rikelig med strender, forteller hun.

Ellers vil hun anbefale øyhopping i Seychellene og roadtrip med strandliv i Oman, samt å besøke Kambodsja.

– Det er også et land rikt på kultur, det er spennende og variert, og et besøk i templene i Angkor kan fint kombineres med landsbyliv, storbyopplevelser og strandliv. Khmer-mat er forresten undervurdert, og kommer gjerne litt i skyggen av det thailandske og vietnamesiske kjøkken, mener hun.

Både Fjeldheim og reiseblogger Renate Sandvik er glad i å oppleve andre kulturer, og vektlegger det å bli klokere, eller mer åpen og tolerant, i møte med det ukjente på tur.

– Mitt beste tips er å velge litt mer utradisjonelle reisemål enn Kanariøyene og Thailand, som de fleste drar til. Hva med Jordan, Sri Lanka, Kambodsja, Laos, Myanmar eller Indonesia, sier Sandvik.

– Mellom-Amerika er også flott på denne tiden av året. Her kan man bryte opp solingen og badingen med toppturer på vulkaner, utforskning av tradisjonelle landsbyer og historiske byggverk, se hvordan sjokolade lages, dra på vandring i jungelen og oppleve ville dovendyr, apekatter og andre spennende vesener i det fri, tipser hun.

Bruker mer penger på reise

SSBs reiseundersøkelse viser en gradvis økning i nordmenns forbruk til reiser. Forbruket inkluderer utgifter før eller under reisen, og til oppholdet på bestemmelsesstedet. Fra 2009 til i dag har økningen vært på omtrent 50 prosent. Forbruket på lange feriereiser (over fire netter) har steget kraftig siden 2009, og det er utenlandsreisene som trekker opp.