I år har det vært rundt 300 besøkende ved Kommandoplass Frøy i Storfjord. Det 1500m2 store anlegget ble bygget for å kunne stanse et eventuelt angrep fra Sovjetunionen på 70-tallet under den kalde krigen.

– Vi holder anlegget åpent så lenge det er mulig hvert år. Nå er det kommet en del snø, så derfor avslutter vi sesongen med en mørketidsmarkering på lørdag, sier Ståle Hagen-Pesch, formidler ved Nord-Troms museum.

Han sier de fleste besøkende gjennom året er skoleklasser og andre store grupper.

– Vi jobber med å få flere turister til å besøke anlegget også, men det må være ganske store grupper for at det skal lønne seg.

SKJULT: Kommandoplass Frøy ligger i Storfjord.

Det skjulte bunkersanlegget har stått forlatt slik Forsvaret forlot det, noe som gir et godt innblikk i den kalde krigens historie. Inngangen til selve anlegget er nokså skjult, men når en kommer inn får du se dekningsrom, mange ganger og utstillinger.

– På omvisninga får besøkende en innføring i Frøy-linja og historien fra 2. verdenskrig til den kalde krigens slutt, sier Hagen-Pesch.

– Kaldt både ute og inne

Det er bare rundt fem grader inne i anlegget, så Hagen-Pesch ber folk om å kle seg godt.

– På lørdag skal vi fyre bålpanne, slik at folk kan grille medbrakt mat. Hver time blir det omvisning, og etter omvisninga serverer vi gløgg og kjeks. Folk må huske å kle seg godt, for det er kaldt både ute og inne, sier Hagen-Pesch.

FÅ VISSTE: Svært få innbyggere visste hva som foregikk i området under planleggings- og byggefasen. Her fra en av de mange sovesalene.

Gleder seg til juleverksted

Ann-Charlott Sommer-Ekelund og Tove Albrigtsen i Nord-Troms museum forteller at juleverkstedet har vært veldig populært de siste årene.

– Lørdag 9. desember blir det familiedag med juleverksted. Det er et samarbeid med flere her på Halti, blant annet Kvenkultursenteret og biblioteket. I tillegg blir eventyrstund og annet, sier Sommer-Ekelund til Framtid i Nord.

Hun tror det blir en koselig førjulsstund.

– Vi ønsker å gjøre denne dagen litt ekstra hyggelig for barna i bygda, og samtidig formidle tradisjoner i historien og vise hvordan man kan lage eldre typer julepynt, som for eksempel «himmelstige».

Himmelstigen skal klippes ut på en spesiell måte, også kan man lage en engel som sitter i toppen av den.

– Jeg har tro på at barna får større forståelse ved å kunne lage ting selv ved bruk av hendene, smiler Sommer-Ekelund.