De siste fire-fem årene har hvalsafari vært stort i Tromsø. Nå har hvalen fulgt silda fra Tromsø til Skjervøy og hvaleventyret befinner seg nå utenfor Skjervøy og i Kvænangen.

Silje Westjord jobber i Arctic Explorer som er en av de største leverandørene som driver med hvalsafari i nord. Arctic Explorer er en av aktørene som når kjører med båtturister fra Tromsø til Skjervøy for å få et glimt av hvalene. I tillegg går de direkte fra Skjervøy.

– Det er masse nysgjerrige mennesker som ønsker å se hval. Det er helt magisk, og mange fornøyde turister ombord, sier hun.

Trygg opplevelse

Reiselivsaktører og visit-selskap i Nordland og Troms har utarbeidet retningslinjer for hvalsafari. Det er gjort i samarbeid med forskere ved Universitetet i Tromsø og norsk polarinstitutt.

– Det skal være trygt og en hyggelig opplevelse for dyr, gjester og andre som er på havet. Hverken vi som driver kommersielt eller andre som ønsker å se på hvalen vinner noenting på å ikke forholde oss til retningslinjene, sier Westjord.

Må ta hensyn

– Man må til enhver tid ta hensyn til andre fartøy og hvalens adferd. Hvalen er der for å spise, og vi kan se på, sier Westjord.

Hun forklarer at en hval eller en gruppe av hval som ligger i ro hviler, og skal da få være i fred.

– Som hovedregel skal man holde god avstand til hvalen, omtrent 100 meter i observasjons sone, få båter og lav fart (5 knop), og ikke gå direkte mot hvalen, men følge med fra siden. Unngå brå bevegelser og kraftige akselerasjoner, og er det mange båter i området, så del på opplevelsen og bytt på å være nærmest. Men så er det forskjell om du kommer til hvalen eller om den kommer til deg, man kan ikke styre hvor hvalen skal bevege seg. Dette er nysgjerrige dyr.

Hun forteller at hun selv har opplevd en hval som nærmet seg båten hun var i.

– Da kom den så nært at man nesten kunne ta på den, og man kunne lukte den. Det var en flott, men sjelden opplevelse! Forteller hun.

Lover og regler

I tillegg til retningslinjene skal man forholde seg til lover og regler for både sjøfart og dyrevelferd.

Dersom man drar ut på sjøen for å se på hval er det viktig å ta hensyn til både hvalen, de som driver med forskning eller fiskeri og andre som er på havet.

Alle som har båt kan dra ut og se på hval, men Westjord presiserer at det ikke er lov å gå ut med betalende gjester om man ikke er sertifisert.

Flokker spekkhoggere

Hvalturisme er en stor næring. Arctic Explorer har i løpet av en vintersesong på fire måneder hatt 10 000 mennesker som har blitt med ut for å se etter hval. Westjord er ikke overrasket over at hvalturisme er så populært.

– De er helt fantastiske! Knølhvalen er omtrent 15 meter lang og veier 30 tonn, bare tanken på at det svømmer et to sifret antall individer med disse dyrene rett utenfor moloene i området er flott. I tillegg er det flokker med aktive spekkhoggere, den skye finnhvalen er også i området sammen med de både springere og niser.

Varer ikke evig

Westjord tror hvalen vil kunne ha positive ringvirkninger på Skjervøy og regionen.

– For det første vil det bety et oppsving for de som tilbyr overnatting, med ringvirkninger også i andre næringer. Også er det med på å sette Skjervøy på kartet, sier Westjord, og det er positivt.

Hun understreker at hvalturisme i Skjervøy ikke er kommet for å bli.

– Dette varer ikke evig, det vet vi alle. Når silda drar så drar hvalen også, sier hun. Men la oss få med oss så mye av eventyret mens det varer.

Westjord har vært med i en arbeidsgruppe som har utarbeidet retningslinjer for hvalsafari. De oppfordrer at alle følger dem. Foto: Privat