Kirkelig fellesråd i Nordreisa har lagt ned umiddelbart forbud mot bruk av klokketårnet i Oksfjord/Straumfjord gravlund og høytidskiming ved Nordreisa kirke. Dermed vil ikke jula i år bli ringt inn som normalt ved Nordreisa kirke. Grunnen til forbudet er at lydbelastningen på kirketjenerne er skadelige.

Full stopp i Oksfjord

Fra 1. januar vil det bli full stans i bruk av kiming, slutningsslag og sørgeslag. Kirkeverge i Nordreisa kommune Gerd H. Kristiansen sier de ikke kunne legge ned forbud mot denne type ringing med det samme. Det vil fortsatt bli ringt inn til gudstjenester.

– Det er flere som er nå planlegger begravelse. Vi kan ikke gi de en slik beskjed mens de er oppi kanskje en av sine verste livskriser.

KIRKEVERGE Gerd H. Kristiansen forklarer at hensyn til de ansattes helse må komme først. Foto: Johanne P. Elvestad

Det er lagt ned umiddelbart forbud mot all ringing ved klokketårnet i Oksfjord/Straumfjord.

– Der er det elektrisk anlegg ved kapellet, og ringingen høres opp til gravlunden. Den høres ikke like godt som klokka ved gravlunden, men den høres. Derfor har vi lagt ned umiddelbart forbud der, sier Kristiansen.

Det er to ulike måter å ringe ved kirkeklokker. Én er ved vanlig ringing der kirketjeneren trekker i et tau og selve klokka svinger på sin egen akse. Den andre type er kiming der kirketjeneren selv slår kolven mot klokka, i tillegg til høyt støynivå medfører dette store vibrasjoner gjennom kirketjenerens kropp.

Høyere enn et jetfly

Bakgrunnen for forbudet er to tidligere rapporter fra Nord-Troms bedriftshelsetjeneste. Tirsdag 21. november hadde menighetsrådet i Nordreisa møte. I sakspapirene til møtet står det at i rapportene, som er datert 25.10.06 og 12.12.16, blir det redegjort for utførte støymålinger. Disse støymålingene skal vise lydnivåer som kan medføre umiddelbare hørselsskader.

– Jeg har ikke brukt tid på å spekulere hvorfor ting ikke har blitt gjort tidligere. Det viktigste er at dette blir tatt tak i, sier Kristiansen.

Forskirftene operer med en nedre grense for å sette i gang tiltak på 80 desibel. Øvre grense er 130 desibel. Men lydnivået i klokketårnet ved Nordreisa kirke er målt til drøyt 140 desibel.

LYDNIVÅER FRA FORSKJELLIGE KILDER: Illustrasjonen er utarbeidet av miljøstatus.no - Miljøinformasjon fra offentlige myndigheter. ILLUSTRASJON: Miljøstatus.no

Til sammenligning ligger et oppstigende jetfly med 200 meters avstand på rundt 100 desibel. Fra 120 desibel opplever vi lyd som smertefult. 140 desibel er ved den øvre grensen for hørbar lyd.

Permanente skader på ansatte

I sakspapirene står det at "Det vises i rapporten også til utførte hørselstester som dokumenterer permanente skader på ansatte. Rapportene konkluderer med at sannsynligheten for at skadene har oppstått som følge av klokkeringing er stor." I følge sakspapirene står det at det er stor risiko for permanente hørselsskader ved å gjennomføre kiming og sørgeslag som gjøres manuelt.

KIRKEKLOKKA: Kirkaklokka har blitt benyttet i Nordreisa kirke siden 1976. Foto: Johanne P. Elvestad

Kristiansen kan ikke kommentere dette, men understreker at det er viktig at det som måtte være av skader ikke blir verre og at det ikke oppstår nye.

Det har tidligere blitt lagt en forlenger på tauet for ringing av kirkeklokka, slik at kirketjenerne kan stå i etasjen under og ringe. Men det hjelper lite under kiming og sørgeslag der kirketjeneren manuelt slår kolven mot klokka. Under høytidskiming, som når jula ringes inn, blir kirketjeneres kropp utsatt for store vibrasjoner. Denne type kiming foregår over en hel time.

– Jeg tenker på de som har utført arbeidet og visst at dette ikke er bra. De har satt sin ære i å gjøre noe godt for folk i sorg. De har lagt hensyn til de pårørende foran seg selv. Da er det ekstremt viktig at det kommer noen utenfra og legger ned et forbud, det er ikke de ansatte som skal ta dette valget, sier Kristiansen.

Blir stopp på sørgeslag

I begravelser vil det etter nyttår bli stille når begravelsesfølget går til graven.

– Når man går til graven følges man av sørgeslagene. Det er veldig tunge slag og for mange er det tegn på at det nærmer seg siste farvel. Man blir fulgt til sitt sist hvilested av sørgeslagene.

Det vil heller ikke bli slått slutningsslag under vanlige gudstjenester eller ved bryllup.

Kirkevergen håper publikum har forståelse for at det framover ikke vil bli ringt i kirkeklokka som tidligere. Hun synes selv det er vondt at å måtte legge ned et slikt forbud.

Kirkevergen håper publikum har forståelse for at de ikke vil bli ringt med kirkeklokka Nordreisa kirke som før. Foto: Johanne P. Elvestad

– Det er ikke dette vi ønsker. Det seremonielle er viktig for folk som er i en vanskelig livssituasjon. Men vi kan ikke utsette våre ansatte for en risiko vi vet fører til skade, sier hun.

Avhengig av hjelp

For å ivareta HMS må det installeres et elektrisk ringeanlegg. Kristiansen forteller at de håper å komme opp med en alternativ løsning så fort som mulig. For når et elektrisk anlegg kan være på plass er vanskelig å si. Et elektrisk ringeanlegg er estimert å koste rundt 160 000 kroner.

– Det er i og for seg ikke uoverkommelig, men vi er avhengige av kommunale midler. Og som kommunen har vi vårt eget underskudd, så vi er avhengige av hjelp. Vi kan jo håpe på et ekstraordinært bidrag, sier Kristiansen.

Ved Rotsund kapell er det installert automatisk ringeanlegg, og det er takket være mange privatpersoner i lokalsamfunnet som har bidratt. Kristiansen håper de kan få til en lignende folkelig dugnad for Nordreisa kirke.

– Vi kan ikke sitte og vente til pengene kommer før vi gjøre noe. Og så snart vi har pengene skal vi klare til å snu oss på en fem-øring, sier hun.

Under formannskapsmøtet fredag 1. desember la Tor-Arne Isaksen (KrF) fram forslag å investere 260 000 kroner i et automatisk ringeanlegg for kirka. Forslaget ble nedstemt da formannskapet ønsket en mer utfyllende utredning av saken.