– Hektisk, men artig.

Slik summerer daglig leder Arne Roger Jørgensen opp november og begynnelsen av desember på Hotell Maritim på Skjervøy.

Hvalens tilstedeværelse i farvannet utenfor Skjervøy har nemlig gitt solide ringvirkninger for Skjervøys eneste hotell. Turister og forskere sørger for at hotellet stadig vekk er fullbooket.

– Ja, det har hendt rett som det er at vi har hatt fullt, ja. Vi har nok aldri opplevd en så hektisk november i alle fall. Så har det også skjedd at det har vært feilbookinger som har gjort at vi likevel har hatt ledige rom, men alt i alt så har november vært veldig bra. Hadde vi hatt flere rom, så hadde vi nok fylt dem også til tider, sier Jørgensen.

Tredje beste måned

Normalt er det sommermånedene som er mest hektisk på Skjervøy-hotellet. Men i år seiler november opp og konkurrerer med sommeren.

– November er vel den tredje beste måneden i år omsetningsmessig. Vi har hatt 650 gjestedøgn i november. Til sammenligning hadde vi 418 gjestedøgn i november i fjor. Og det var også en god novembermåned. Sammenligner vi årets november med november 2015, så har vi hatt en dobling, sier Jørgensen.

Turte ikke tro på det

Arne Roger Jørgensen medgir at han ikke helt hadde turt å håpe på de lovende prognosene for hvalens forflytning til Nord-Troms

– Vi hadde jo hørt ryktene. Og vi satt jo faktisk i november i fjor og planla årets sesong og da så vi at hvalen blåste rett utenfor moloen her. Men likevel turte vi ikke å håpe på dette. Men når det alt blir bonanza, så er det artig ikke bare for oss men for hele Skjervøy-samfunnet, sier Jørgensen.

Hotell Maritim har investert litt for å komme inn på ulike booking-sider, som for eksempel hotels.com.

– Det har kostet litt, men jeg tror vi har en bra effekt av det. Når vi ikke rekker å ta telefonen, så er det greit at folk likevel får booket hos oss, sier Jørgensen.

Mer folk

– Har du hentet inn ekstra hjelp for å ta unna pågangen?

– Ja, vi har måttet øke på litt. Vi knyttet til oss litt folk i sommer, og de har bare fortsatt å jobbe, sier Jørgensen.

– Tror du at hvalen har kommet for å bli noen år?

– Nå tar vi ett år av gangen. Vi må være edruelige. Noen sier at det kan vare i tre år, noen i fem år og noen i syv. Så vi får se, da.

God desember

Han registrerer med glede at desember også ser ut til å bli en bra måned for hotellet, som har vært eid av morselskapet A. Jørgensen AS siden 1989.

– Det ser veldig greit ut for desember også. Vi regner med at det kan være trøkk her til ut i januar.

Helt kortsiktig så får i alle fall hvalbonanzaen én litt uønsket effekt for Arne Roger Jørgensen og samboer Marianne Berg, som er driftssjef på hotellet.

– Det er noen som har spurt om vi har åpent i jula. Planen var å holde stengt og reise på ferie. Vi hadde bare to uker ferie i sommer og normalt er det ikke særlig med etterspørsel i jul, så i romjula holder vi vanligvis stengt. Men nå ser det ut som vi blir å ha åpent noen dager i jula også, sier Jørgensen.

Reisafjord Hotel i Sørkjosen har derimot ikke hatt samme effekt av hvalturismen.

– Nei, til tross for at vi har reklamert for hvalsafari, så har vi ikke merket så mye til hvalturistene. Og det er synd, fordi vi har ledig kapasitet på denne tiden av året. Men det er ikke så lett å konkurrere med tilbyderne i Tromsø, sier hotelldirektør Conny Gustavsson.

FINNER SEG TIL RETTE: Hvalen har stått tett i farvannet utenfor Skjervøy. Foto: Marion Strand