– Vi jobber systematisk og langsiktig for å skape gode læringsmiljø. Vi håndterer enkeltepisoder ut fra prinsippet om ingen toleranse for mobbing, forteller kommunalsjef Anette Holst.

Hun sender et tydelig budskap når hun oppfordrer foresatte til å følge med hva barn og unge foretar seg på internett.

– Spør barna ofte om hva de opplever på nett. Selv om svaret er positivt, er det riktig å spørre både en og to ganger til, sier Holst.

Hun oppfordrer voksne til å være gode forbilder og snakke om korrekt adferd på nett.

Forsterket fokus

Fokuset på mobbing, spesielt på digitale plattformer, er blitt forsterket i Lyngen etter at elevrådet på Eidebakken skole i forrige uke inviterte til det som ble et svært godt besøkt foreldremøte.

– Skolen har sin del av ansvaret for at mobbing forekommer. Skolen jobber tett sammen med foresatte, helsestasjon og fritidsledere.

– Hvile tiltak er naturlig å sette inn?

– Vi avvikler 24. og 25. januar kurs for elever og foresatte med eksterne forelesere. Skolen jobber med forebyggende tiltak. Bruk av språk og bilder er blant temaene. Vi trenger alle mer kompetanse på digital mobbing

– Hvordan definerer du digital mobbing?

– Bruk av krenkende ord og uttrykk samt manipulering av bilder

Konsekvenser

Anette Holst opplyser at politiet har avtalt besøk på Eidebakken skole tidlig på nyåret. Her blir det blant annet fokusert på mulige konsekvenser for dem som utfører mobbing.

Så langt i skoleåret er det ikke registret tilfelle av digital mobbing ved Lenangen skole og Lyngsdalen oppvekstsenter.

– I en undersøkelse i 7.-10. klassetrinn på Eidebakken fikk mobbing en score på 4,9 poeng, hvor fem betyr ingen mobbing. Vi har svært få mobbesaker på skolen. Vi er i den heldige situasjonen at elever forteller hvis mobbing forekommer.

Holst mener større åpenhet gjør det enklere å avdekke uheldige episoder.

Stadig yngre

Som tidligere lærer og rektor i grunnskolen samt oppvekstsjef i Lyngen kommune, har Anette Holst fulgt utviklingen over tid på nært hold.

– Digitale arenaer har i de siste 4-5 årene skapt nye utfordringer. Flere jenter enn gutter mobbes. Mobbing sprer seg nedover i årstrinnene. Nå må forebyggende tiltak settes inn i på mellomtrinnet.

Digital mobbing skjer som oftest etter skoletid og på kvelds- og nattetid.

Holst er svært tilfreds med at hele 120 foresatte kom på foreldremøtet onsdag i forrige uke på Eidebakken. Antallet er rekordhøyt.

Elevrådet ba fortsatte om å hjelpe til og følge med hva unge gjør på nett. Elevene presenterte eksempler på meldinger. Foresatte fikk en vekker og ble overrasket over uheldig språkbruk.

– Jeg synes det er like naturlig å spørre barna om hvordan de har det på skolen enn på internett, sier kommunalsjef Anette Holst.