Siden 2016 har Øystein Fredriksen fra Nordreisa arbeidet med å sette musikk til diktheftet «Titingtanka» av Liv Saltnes.

Sangene ble fremført for første gang for en fullsatt sal på Halti Kulturscene i september, og lørdag hadde han plateslipp av «Gje mæ juni» i samme lokaler. Med seg på plateslippet var Kristin Mellem på fiolin.

– Det gikk kjempefint. Det var en del folk, trivelig stemning og det ble solgt en god del plater, smiler Fredriksen.

–Noen måtte gjøre det

Musikeren har høstet mange gode tilbakemeldinger på det nye albumet.

– Ja, spesielt etter konserten i høst. Det har vært veldig artig. Mange kjenner nok til diktene hennes allerede, og kanskje er det flere som nå ser hvor flotte de er, skryter han.

Menneskers sterke, og av og til problematiske forhold til naturen og årstidene står sentralt både i dikt og melodi. Gjennom albumet får lytterne en reise gjennom årstidene i nord.

– Jeg ønsker å takke Liv for at jeg fikk lov. De fine tekstene hennes ba om å få musikk skrevet til seg, de har masse fine rytmer som har gjort det å skrive musikken lett. Noen bare måtte gjøre det, ler han.

Ballet på seg

I forbindelse med et bygdespill tidligere i høst var musikerne allerede samlet i Nordreisa.

– Vi spilte inn albumet samtidig som de var her på en annen jobb. Vi fikk bruke den gamle skolen i Sappen i Reisadalen, noe som var helt perfekt.

– Hvorfor akkurat der?

– Det var praktisk fordi det var stille, langt unna biltrafikk og sånt, også er det en veldig fin akustikk i huset, som passet til det vi holdt på med. Men også været og de fine omgivelsene som gjorde at vi kunne ta fine bilder spilte inn på avgjørelsen.

Fredriksen hadde for ett år siden ikke sett for seg at han skulle gjøre noe sånt som dette.

– Hvis noen hadde spurt meg da, hadde jeg flirt rått. Men det har ballet på seg. Det begynte med at melodiene surret i hodet mitt, og etterhvert som jeg spilte det for folk hjemme i stua, fikk jeg flere tilbakemeldinger på at jeg måtte gjøre mer av det.

Saltnes selv forteller til Framtid i Nord at hun er kjempestolt over at Fredriksen ønsket å skrive musikk til hennes tekster.

– Jeg har ikke hørt hele plata, kun noen av sangene. Øystein er en kjemperessurs! Han har utrolig fin stemme som passer til tekstene, sier hun.

rørt: En rørt Liv Saltnes mottok blomster under konserten tidligere i høst. Her med Øystein Fredriksen.

Mulig turné

Fredriksens debutplate er nå å få kjøpt på flere lokale butikker i Nordreisa. Plata skal også gjøres tilgjengelig digitalt.

Allerede til våren vil han holde nye konserter.

– Vi skal prøve å få til en turné, men vi har noen momenter enda som må på plass, røper han.

Det er KultNett AS som står bak prosjektet med cd-innspillingen. I en pressemelding til Framtid i Nord skriver de at de er stolte over å kunne lansere albumet til publikum.