Hofsøy har gått til det skritt å begjære midlertidig forføyning for å få stanset kontraktsinngåelse mellom Skjervøy kommune og Skjervøy park og anleggsservice på Skjervøy tettsted.

Onsdag ettermiddag satt han i vitneboksen og gikk igjennom anbudsføljetongen på Skjervøy, med de to avlyste anbudsrundene og den tredje runden - der firmaet hans ble avvist, til tross for at de hadde det billigste tilbudet.

Hofsøy redegjorde for hva han mente om kommunens fremgangsmåte i saken - som har rullet og gått siden mai med anbud, anbudsavlysninger og nye anbud.

- Hva har dette gjort med din tillit til saksbehandlingen i kommunen, ville Hofsøys advokat Marianne Abeler vite.

- Den er svekket. Man har opptrådt uryddig. Det er flere ting som ikke har vært som det burde være, sa Hofsøy fra vitneboksen.

Kort varsel

Hofsøy fikk i utgangspunktet tilbudet i den første anbudsrunden. Men det varte ikke lenge før den avgjørelsen ble omgjort. En foranledning for den avgjørelsen var en befaring gjort av teknisk sjef Kjell Ove Lehne og interkommunal innkjøpssjef Ole Rødum hos Hofsøy mekaniske noen dager etter tildelingen.

Marianne Abeler: - Var dette en varslet befaring?

- Ja, men det var kort varsel. Om det var én time eller én dag husker jeg ikke, sier Hofsøy.

- Ja, etter min erfaring så var utstyret mitt veldig bra, sier Hofsøy, og tilføyde:

- Så kan man spørre seg hvilken kompetanse de som var på befaring har til å vurdere maskiner.

Skjervøy park og anleggsservice ble til slutt tilbudt kontrakten i runde 1, men den ble avlyst og kommunen går i gang med en ny runde. Her er kravene til å få brøyte at man har erfaring med brøyting av kommune-, fylkes- eller riksveier de siste tre årene.

- Det betød at man i praksis ekskluderte alle tilbyderne på Skjervøy, unntatt Skjervøy park og anleggsservice, sa Hofsøy.

Snudde brått

- Det ble innkalt til hastemøte i formannskapet. Da hadde kommunens advokat Robert Myhre å anbefalt å avlyse konkurransen, bare noen dager etter at man hadde gitt den motsatte anbefalingen. Så det snudde ganske brått, sa Hofsøy.

Når det gjaldt runde tre sa Hofsøy at han reagerte på utstyrslisten som lå til grunn for brøytekontrakten.

- Det var snakk om utstyr som ikke har vært i bruk før på tettstedet. Jeg la også merke til at utstyrslisten var mer eller mindre identisk med det utstyret Skjervøy park og anleggsservice har, sa Hofsøy.

Hyllevare

Hofsøy hadde avtale med Gratangen mekaniske industri og Dagenborg maskin om å stå for noe av utstyret han trengte for å oppfylle kontrakten.

- Det er det samme utstyret som har fulgt meg hele veien og erklæring på at de leverer det de skal når de får ordrebekreftelse. Jeg følte at jeg hadde kontroll på dette og følte ikke noen risiko for at de ikke skulle levere, sa Hofsøy.

- Nei, det er snakk om hyllevare. Denne diagonalplogen produseres i Gratangen og jeg anså ikke det som noe problem, sier Hofsøy.

Redegjorde for Waage-kontakt

På slutten av dagen var teknisk sjef i Skjervøy kommune, Kjell Ove Lehne, i vitneboksen. Han benektet plent antydningene fra advokat Marianne Abelers om at det var en favorisering av Skjervøy park og anlegg.

- Det har overhodet ikke vært snakk om noen favorisering. Skjervøy kommune er interessert i å spare penger. Vi håper at billigste tilbyder får jobben, så sant de er kvalifisert for jobben, sa Lehne.

Kommunens advokatfullmektig Lise Schøyen spurte om det har vært snakk internt i kommunen at man ønsker at Skjervøy park og anleggsservice skal vinne kontrakten.

- Nei, svarte Lehne.

- Kan du erindre at du har deltatt i noen samtaler der tema har vært et SPA skal vinne kontrakten?

- Nei, gjentok Lehne.

Robert Myhre ville vite om Lehne i denne prosessen noen gang har gitt signaler om hvem som burde vinne konkurransen.

- De som hadde det billigste tilbudet burde vinne, sa Lehne fra vitneboksen.

Telefonloggen viser at Lehne og Roy Waage i Skjervøy park og anleggsservice har hatt endel kontakt. Men Lehne var klar på at dette gjaldt ulike byggemeldinger i sammenheng med prosjekt som Skjervøy park og anleggsservice har på Skjervøy. Marianne Abeler borret også i Lehnes forhold Waage og hvilke anledninger de har pratet sammen.

- Han er en entreprenør på lik linje med alle andre i kommunen. Jeg har ingenting å gjøre med Waage privat, sa Lehne.

- Har dere andre treffpunkter?

- Nei, vi møtes ikke på andre arenaer.

Lehne viste også til en rekke vurderinger i saken som kommunens advokat Robert Myhre har gjort og måtte bare vise til advokaten sin når han ble spurt. Rettens administrator måtte da slå fast at det kanskje var å anbefale at Myhre selv stilte i vitneboksen.