Det er i forbindelse med den andre runde om den såkalte brøytesaka at Hofsøy Mekaniske AS har klaget på Skjervøy kommunes vedtak om dekning av saksomkostninger. Denne klagen kom etter at Nils-Arne Hofsøy selv ble bedt om å forlate det ekstraordinære kommunestyremøtet, og det ble lukket. Denne lukkingen av møtet påklaget Hofsøy.

Hofsøy betegner Fylkesmannens beslutning som enda et bevis for at kommunen har opptrådt uryddig.

Forvaltningsloven § 36 første ledd lyder slik:

Når et vedtak blir endret til gunst for en part, skal han tilkjennes dekning for vesentlige kostnader som har vært nødvendig for å få endret vedtaket, med mindre endringen skyldes partens eget forhold eller forhold utenfor partens og forvaltningens kontroll, eller andre særlige forhold taler mot det.

I den såkalte brøytesaka antok kommunen først Skjervøy Park- og Anleggsservice AS, noe Hofsøy Mekaniske altså påklaget. Dermed har selskapet rett på å få dekket sine kostnader ved å klage.

Ville dekke fem timer

Kommunen hadde selv kommet til at den ville dekke inntil fem timer advokatbistand.

Dette påklaget firmaet, anført av sin advokat Marianne Abeler. I klage skrev advokaten:

Undertegnede er enig med kommunen i at det burde ha holdt med fem timers arbeid for å få innsyn i bilag 6 til kommunestyret. Bakgrunnen for at undertegnede har måttet bruke atskillig mer tid på saken, er at kommunen har vært særdeles gjenstridig i forhold til å gi innsyn i et dokument som det ikke hadde lovhjemmel til å unnta fra offentlighet. Tidvis er det brukt en argumentasjon som er rettslig helt uholdbar, og dette har generert mye ekstraarbeid. Det har imidlertid vært viktig for Hofsøy Mekaniske AS å forfølge saken, for å sikre at kommunen opptrer ryddig i anskaffelsesprosessen.

Med bakgrunn i dette krevde selskapet å få dekket 20,5 timer, altså fire ganger det kommunen tilkjente.

Kommunens egen skyld

Fylkesmannen i Troms skriver i sitt vedtak at kommunen og dens advokat, Robert Myhre, må bære deler av ansvaret for at advokat Adeler brukte så mange timer på å utarbeide klagen.

Fylkesmannen skriver:

Etter vår vurdering, kan den høye timebruken for en stor del tilskrives kommunens og adv. Myhres håndtering av saken. Vi viser til at både adv. Myhre og Skjervøy kommune synes å ha behandlet og avslått samme innsynskrav (…). Etter adv. Myhre formidlet det første avslagsvedtaket, framstod det som uklart hvorvidt vedtaket var truffet av kommunen eller utelukkende av adv. Myhre. Det framstår som naturlig at adv. Abeler ønsket å få klarhet i hvem som reelt sett hadde behandlet innsynskravet, herunder undersøke om vedtaket var truffet av noen med personell kompetanse til å avgjøre innsynssaken. Vi finner at kostnadene knyttet til å bringe dette på det rene anses som «nødvendig» i saken.

Kan ikke påklages

Med bakgrunn i blant annet dette, har Fylkesmannen ved kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen og assisterende kommunaldirektør Marianne Hovde kommet til at kommunen må betalt Hofsøy Mekaniske 51.300,- kroner. eksklusive merverdiavgift. Vedtaket er også endelig og kan ikke påklages.